Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Boleča trojka


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Moja osebna zobozdravnica trenutno ni prisotna, ne želim pa iti k dežurnemu, ker imam grozen strah pred zobozdravniki in zaupam samo svoji (ona tudi najbolje zna "delati" z mano). Pred pol leta mi je začela zdraviti trojko levo zgoraj, ker mi je pred časom izpadla plomba in se je že nabiral karies. Takrat me trojka ni bolela, je pa imela precejšnjo luknjo. Ko mi je zavrtala v zob me je zelo zabolelo, vstavila zdravilo, vse je bilo v redu, dokler ni poskusila očistiti kanalov. Takrat me je zelo bolelo, zato ni nadaljevala s čiščenjem, ampak mi je še enkrat zamenjala zdravilo in rekla, da je verjetno živec tako zelo vnet in da bo vstavila zdravilo še enkrat, da se zob popolnoma umiri in da živec odmre. Zdravilo imam sedaj v zobu od takrat že cca 3 - 4 mesece (redno hodim k njej, ker imam na splošno probleme z zobmi, tako da sva zdaj posvečale pozornost drugim zobem). Vse je bilo v redu do pred
Tremi ali štirimi dnevi. Trojka je postala zelo občutljiva na hladno in toplo, boli me na dotik, včeraj ponoči me je naenkrat tudi prijela zelo ostra bolečina za kake pol ure, potem pa izzvenela. Zanima me, kaj bi to lahko bilo (zdravilo imam še vedno v zobu, ni izpadlo), kaj je vzrok tega, da me kar naenkrat boli trojka, glede na to da imam v njej zdravilo, ki naj bi "omrtvičilo živec"? Zelo me je strah da bi bila ob zob. Kanalov mi ni še očistila, ker me je takrat tako zelo bolelo, ko je šla z iglico v zob, tako da je potem samo še enkrat zamenjala zdravilo. Že v naprej hvala za vaš odgovor!

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana,

vzrok za bolečino je ta, da imate že predolgo aplicirano sredstvo za omrtvičenje živca. Namenoma ne uporabljam izraza zdravilo, ker to ni. Učinkovina, ki omrtvi živec, se po daljšem času lahko po koreninskem kanalu prenese tudi do periapeksa (območje okoli vrška korenine, kjer živec zapušča korenino in prehaja v kost) in tam povzroči poškodbo, ki je boleča. Zato vam priporočam, da čimprej obiščete zobozdravnika, ki vam bo zob in koreninski kanal očistil in dejansko vstavil zdravilo, da se vnetje pomiri.

Lep pozdrav!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal