Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zamenjava ortodonta


Vprašanje:

Pozdravljena,
hči, stara 14 let, obiskuje ortodonta od devetega leta starosti in to vsakih nekaj mesecev. Vmes je dobila snemljiv aparat za zobe (zgornja čeljust je pomaknjena naprej, ni pravega ugriza). Ves čas je bila zdravnica zelo zadovoljna z zdravljenjem, nazadnje, mesec dni nazaj, pa je po njenem mnenju stanje katastrofalno in predlaga zobni aparat z zvezdicami za obe čeljusti. Predlagala je dva: prvega plača zdravstvo v celoti, ampak tu moramo puliti obe štirici; drugega pa plača zdravstvo v znesku 3000 eur, 700 eur pa doplačamo sami. Ker mi je strošek velik, sem se pozanimala pri večih ortodontskih ambulantah, kjer so mi zagotovili, da je za najstnike takšno zdravljenje brezplačno, oz. stane takšno zdravljenje največ do 2.500 eur. Osebno zobozdravnico sem prosila za novo napotnico, ker bi šla k drugemu brezplačnemu ortodontu za isto zdravljenje (aparat z zvezdicami), pa pravi, da lahko izda le eno napotnico za ortodonta, to je pa že izdala pred 5 leti. Da je vse računalniško in da moramo nadaljevati zdravljenje pri prvotni dr. Kaj lahko storim? 700 eur se mi zdi veliko. Rada pa bi, da bi imela hči pravilen ugriz, oz. da bi se zdravila. Na kakšen način lahko zamenjava ortodonta, oz. kaj nama je storiti?

Hvala vam.

Odgovor:

Spoštovani!

Zobozdravnica vaše hčerke ima prav. Za ortodontsko zdravljenje se lahko otroku izda samo ena napotnica, ki je trajna in velja do zaključka ortodontskega zdravljenja. To pomeni, da boste ob morebitni zamenjavi ortodonta, morali v stari ambulanti zahtevati prenos celotne dosedanje medicinske dokumentacije vašega otroka, z napotnico vred, k novemu ortodontu. Ob tem bi vas rada opozorila, da se morate o zamenjavi predhodno dogovoriti v novi ortodontski ambulanti. Večina ortodontov v Sloveniji ima namreč čakalne dobe za začetek ortodontskega zdravljenja in z razmerami v novi ambulanti morate biti predhodno seznanjeni. Obiskovanje neke ortodontske ambulante, pa četudi vrsto let, namreč ne pomeni kar avtomatskega nadaljevanja zdravljenja v drugi ortodontski ambulanti.
Preden se lotite zamenjave ortodonta vam priporočam, da se o načrtu zdravljenja še enkrat podrobno pogovorite z vašo dosedanjo ortodontko. Imam občutek, da se nista razumeli. V Sloveniji ima dejansko vsak otrok in mladostnik, pri katerem je bila ugotovljena ortodontska nepravilnost do 16. leta, pravico do brezplačnega ortodontskega zdravljanja. Krije ga ZZZS iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. To velja tudi za nesnemne aparate (zvezdice). Domnevam, da vam je ortodontka v drugem primeru ponudila nadstandardne nosilce, ki jih je v njihovi ambulanti potrebno doplačati, zato ta znesek.
Puljenje zob zaradi ortodontske indikacije ni odvisno od vrste nosilcev nesnemnega aparata, ampak od natančne analize diagnostičnih podatkov. pacienta. Zato ortodontki, če se ne strinjate z doplačilom, enostavno poveste, da se niste odločili za nadstandard.

Srečno!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal