Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Naj uporabljam inhalator za zdravljenje astme?


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Lansko leto so mi potrdili astmo, dobila sem zdravila in inhalator za zdravljenje astme. Stanje je po redni kontroli stabilno, vendar počutje zelo slabo: zamašen nos, kašelj, bolečine v želodcu. Dobila sem ista zdravila za še tri meseca in zdravilo, ki zmanjša količino proizvedene kisline v želodcu, zaradi gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB). Čez dva tedna sem hudo zbolela, diagnoza lumbago z išijasom. Dobila sem protivnetna zdravila, bolečine so bile tako hude, da sem morala dobiti še protibolečinsko infuzijo. Ihalatorja nisem uporabljala, ker sem se bala kortikosteroidnega delovanja. Pri kontroli me je zdravnica okregala in povedala, da sem si sama kriva za moje stanje in poslabšanje astme. Svetujte mi, kaj na naredim. Ali naj uporabljam inhalator, ki vsebuje flutikazonfuroat?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani!

Svetujem, da zaradi astme redno jemljete zdravilo. Inhalacijski kortikosteroidi, zlasti novejši, delujejo predvsem v pljučih, zato ni nevarnosti sistemskega kortikosteroidnega delovanja. Če se protivnetno zdravilo za astmo preneha jemati, se posledično astma poslabša. Na astmo vpliva tudi normalno dihanje skozi nos in GERB.
Inhalacijski kortikosteroid je potrebno izdihniti skozi nos zaradi delnega delovanja na nosno sluznico, vendar ponavadi to ne zadostuje za zdravljenje nosne simptomatike. Zato so potrebna zdravila (tablete ali pršila) za nos.
Ker GERB vpliva na astmo, svetujem zdravilo za zmanjšanje kisline oziroma upoštevanje navodil za želodec.
Seveda svetujem, da jemljete zdravilo kot je predpisano in da se za morebitno spremembo zdravljenja astme predhodno posvetujete s svojo zdravnico.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.