Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v spodnjem delu hrbta


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Stara sem 18 let in že več kot leto in pol imam hude bolečine v spodnjem delu hrbta. Konec marca letos sem končno odšla k ortopedu, ta pa me je napotil na rentgen hrbtenice. Dobila sem izvide, vendar bi Vas prosila za razlago, saj so mi vsi navedeni pojmi tuji. RTG ledvene hrbtenice 4x: Ohranjena lordoza. Strukturano in morfološko normalna vretenca ledvene hrbtenice. IV prostori so primerni. LUMBALGIJA.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Odgovor:

Zdravo.

Tudi, če imaš 18 let, še ne pomeni, da ne moreš imeti neke bolezni. Razlag, ki so možne pri 18-ih letih, za bolečine v križu, je veliko. Prav je, da gremo pogumno na pregled in si najdemo razlago, ki je logična in razumna.
Ortoped je pravilno opravil RTG slikanje, saj s tem vidimo, kakšna je naša anatomija, naša zgradba hrbtenice.
LUMBALGIJA pomeni bolečina v ledvenem delu hrbtenice.
Ledvena hrbtenica ima 5 vretenc in so postavljena v lok, ki je ukrivljen navzpred. Temu loku pravimo LORDOZA, ki je ohranjena. Vretenca med sabo ločujejo hrustančne ploščice. V zadnjem delu vretenc so medvretenčni prostori, t.i. IV PROSTORI, ki so primerni. To je zelo pomembno, saj tu iz hrbteničnega kanala gredo ven medvretenčni živci v telo. Zgradba in oblika vretenc pa je normalna.
Torej ... tvoja hrbtenica je ok. To pomeni, da je krivda za bolečine v mišicah okrog hrbtenice. Te mišice držijo vretenca skupaj in v pravem položaju. Rešitev tvojih bolečin je zagotovo v dobri fizioterapiji, na katero te lahko napoti tvoj osebni zdravnik. V fizioterapiji pa mora biti poudarek na vajah za te mišice.

Želim ti , da rešiš po navodilih ortopeda svoje težave in si dalje brez bolečin.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.