Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bulimija in strahovi pri okrevanju


Vprašanje:

Pozdravljeni,

stara sem več kot 30 let in imam bulimijo. Teden dni nazaj sem se ustavila in pristopila k reševanju. Zadnja štiri leta bruham vsak dan. Posledice? Ne vem ... srce mi močno razbija, na RTG pljuč so ugotovili, da je moje srce na zgornji meji še primerne velikosti za moja leta, opazi se pretok tekočine v zgornji del pljuč, najhuje od vsega pa je, da me že cel teden boli glava v predelu senc. No, ne boli, čutim le pritisk. Močan pritisk, ki prihaja iz vratu. Pod čeljustjo. Odločena sem, da je »to to«. Zaključek moje bolezni in slovo od bulimije. A sedaj se je v meni naselila druga "zloba" - blazne misli, strahovi, kakšne posledice sem si že nakopala? O moji skrivnosti ni vedel nihče nič. Do tistega dne, ko sem se odločila, da to delim s prijateljem. Če mu ne bi povedala, bi verjetno danes bila še vedno tam ... Prosim, gospa Karin, dajte mi kakršenkoli nasvet, kam se lahko obrnem za pregled? Nekakšen celoten pregled, kje je kaj "narobe". Razumem, da se to sliši kot: zamahnite s čarobno paličico, naj bo vse v redu. In razumem, da vse skupaj ni tako enostavno. A sigurno obstaja tudi strokovnjak za bolezni, kot je bulimija, ki bi ob splošnem pregledu pacienta lahko zaključil, izključil, predvidevall, kaj in kje so lahko nastale težave? Osebna zdravnica ne ve ničesar o moji bolezni, sem pri njej skoraj vsak teden in se prijavljam na raznorazne preglede, vedno je vse BP. Kako je to mogoče? Članki, ki jih berem, iz tujine, govorijo u hudih, izjemno hudih posledicah, že po 2-3 letih bolehanja za to boleznijo. Jaz pa sem bulemična že 4 leta vsak dan, pred tem pa še nekaj let občasno, parkrat na teden! Psihološko bi prav tako potrebovala kakšen pogovor, a bolj v smislu, kako naj preneham misliti na te stvari in enostavno oditi naprej. Razmišljam izključno in samo o posledicah, nič drugega. V teh sedmih dneh niti enkrat nisem pomislila na bruhanje. Niti enkrat! Naj omenim, da sem veliko časa tudi sama, ko bi imela idealno priložnost, da to naredim. Pa sem močna. In niti ne pomislim na prst v grlu! Me pa vsak "špik" v desnem delu prsi ali pa nenaden "špik" v glavi, spomni na posledice in začnem brskati po internetu. Sedajle, recimo, čutim mravljince po desni roki. Grozno! Upam, da mi boste odgovorila. Veselim se vsaj pogovora, pa četudi samo virtualnega. Vem, da mi takole »na uč« in na daljavo ne morete dati "diagnoze". A poveste mi lahko, kakšne primere ste že videla, kako živijo dekleta, ko prenehajo z bulimijo, sem osamljen primer, ki je toliko časa bruhal čisto vsak dan (ne morem verjeti, da sem to počela tako dolgo!!! ), ali so še tam zunaj tudi meni enake punce?

Iskrena hvala, za vse že v naprej.

Odgovor:

Pozdravljeni,

motnje hranjenja, torej tudi bulimija nervoza sodijo med kronične duševne motnje. V povprečju traja šest let, preden obolela oseba poišče prvič strokovno pomoč. Tako, vidite, ste pristopila k reševanju težav relativno hitro!
Kot ste sama zapisala: ni čudežnih rešitev, predvsem pa ne hitrih.
Ob branju vašega pisma, sem pomislila, da bi vam bilo ljubše oz. bi lažje sprejela kakršne koli telesne posledice kot pa psihološke. Očitno so vse telesne preiskave pokazale, da ste na tej ravni zdrava!
Glede na to, da so motnje hranjenja duševne motnje, se jih tudi zdravi ambulantno in hospitalno v sklopu psihiatričnih ambulant oziroma na našem psihoterapevtskem hospitalnem oddelku (Enota za zdravljenje motenj hranjenja) na Centru za mentalno zdravje, Grablovičeva 44a.
Najboljše bo, da pokličete ga. Leonido Cvirn, 01 5874955, ki vam bo dala vse potrebne informacije o zdravljenju na naši Enoti, oziroma vam lahko posreduje naslove ambulant za motnje hranjenja v Sloveniji.
Zdravljenje oseb z motnjami hranjenja, ki so motivirane in pripravljene na spremembo v svojem življenju, je sicer dolgotrajno, a hkrati tudi zelo uspešno.

Lep pozdrav in vse dobro!

asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal