Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ali zavarovalnica krije povečavo dojk?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

stara sem 23 let, zaradi asimetrije dojk sem se obremenjevala že v puberteti (eno dojko imam opazno manjšo kot drugo), seveda so mi pravili celo puberteto, da razvoj še poteka in da se do konca pubertete lahko še vse spremeni, a se še do danes ni nič spremenilo. Za eno dojko mi je košarica A prevelika, za drugo pa skoraj premajhna. Ko sem odšla na posvet k plastičnemu kirurgu zaradi kožnih sprememb , sem slučajno zasledila, da gre lahko na račun zavarovalnice tudi ta operacija. Ko sem prišla k plastičnemu kirurgu na posvet, mi je rekel, da na račun zavarovalnice ne gre povečava dojk, kljub psihičnemu trpljenju zaradi tega, in da na račun zavarovalnice gre samo povečava dojk zaradi raka dojke, ostalo, da je vse samoplčaniško. Ko pa sem prebirala na internetu, pa sem zasledila, da na račun zavarovalnice gredo tudi posegi zaradi drugih zadev, kot samo zaradi raka (vsaj glede povečave dojk). Ocenil je, da je asimetrija dojk v rangu od 50 do 70 ml. In me zanima, kdaj krije zavarovalnica povečavo dojk in kdaj ne?

Lepo vas pozdravljam in se vam v naprej zahvaljujem.

Odgovor:

Pozdravljeni,

asimetrija je normalen pojav. Popolnoma enaki dojki ali drugi parni deli telesa skoraj ne obstajajo. Razlike so lahko komaj zaznavne ali pa očitne in estetsko moteče.
Zavarovalnica ne plačuje povečanj dojk razen pri izjemnih indikacijah. Po raku dojke ne gre za povečavo, temveč rekonstrukcijo. Ta včasih zahteva povečanje zdrave strani za boljši rezultat.
Popolna odsotnost dojk ali izrazita asimetrija, lahko pod določenimi pogoji upravičita poseg na račun zavarovalnice pri mlajših ženskah. Pri ageneziji (nerazvitih) dojkah so običajno potrebna priporočila endokrinologa in/ali kliničnega psihologa.
Pri asimetriji zadošča mnenje plastičnega kirurga ali konzilija. Merila, kdaj je korekcija asimetrije upravičena na stroške zavarovalnice, niso popolnoma trdna. Ali gre za odstopanje v deležu velikosti ali absolutni prostornini in kaj je prag za upravičenost ni čisto jasno določeno. Običajno pa zavarovalnica odobri le korekcije izrazitih asimetrij. Te se poznajo že skozi ohlapna oblačila. Pogosto gre za dojke popolnoma različnih oblik, ko je na primer ena dojka majhna ali tubularne oblike, druga pa velika in povešena. Petdeset mililitrov odstopanja ni veliko, je pa razumljivo bolj opazno in moteče pri manjših dojkah.
Svetujem vam povečanje dojk z vsadkoma različnih dimenzij izbranima s pomočjo 3D računalniške simulacije. Takšna predoperativna meritev je pri asimetriji še posebej uporabna. Računalnik natančneje izmeri odstopanje v velikosti.
Po vašem opisu, se zdi, da se bo večina plastičnih kirurgov strinjala z oceno kolega. Težko pa to trdim brez pregleda. Ne glede na plačnika pa boste po tej operaciji zadovoljni.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.