Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako naj pomagamo mami?


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Mama ne želi v dom. Oče ne more skrbeti zanjo, ker tudi sam zelo težko hodi. S sestro živiva na svojem, ne moreva vsak dan biti pri njima po nekaj ur. Je zelo težka situacija za vse. Kaj nam preostane?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Opisali ste situacijo, katere je čedalje več. Veliko starejših ne želi v dom, s tem se zelo težko sprijaznejo. Celo življenje so ustvarjali, delali, se žrtvovali, zaradi bolezni in starosti se vse spremeni. Za njih je to velik šok, jih je potrebno razumeti, se jim prilagoditi. Tudi za svojce je to zelo stresna situacija, ko bi radi pomagali, ustregli, vendar ne morejo oz ne vedo kako. Vsekakor je potrebno poskrbeti, da starša živita v varnem in normalnem okolju lastnega doma, kljub letom in zdravstvenim omejitvam.Težko ocenim v kolikšenm obsegu si vaša mama pomaga sama, kako je z vašim očetom in seveda njuno zdravstveno stanje ter omejitve, ki jih imata.

Za začetek bi svetovala strokovno zdravstveno nego na domu, ki jo izvaja diplomirana medicinska sestra, namenjena je obravnavi starejših, kroničnih bolnikov na domu. Spremljanje zdravstvenega stanja glede na omejitve, kot recimo pri srčnem popuščanju, vnos in iznos tekočin ter ostalo. S starši in medicinsko sestro se iskreno pogovorite v kakšnem obsegu in vrsto pomoči potrebujete in kolikorat na dan ali teden. Lahko vam svetuje negovalko, fizioterapevta, dostavo hrane na dom, električno posteljo, invalidski, voziček ali kaj drugega. Moje izkušnje kažejo, da je na začetku potrebno malo več pomoči in usklajevanja, kasneje se lahko to spremeni. Konstruktivni pogovor, izražanje svojega mnenja, spoznavati in vključevati novosti v vsakdanje življenje je zelo pomembno pri starejših. Ljudje smo socialna bitja, ki so fizično in umsko aktivna. Pri starejših je to potrebno še dodatno upoštevati. Še vedno vam ostane možnost doma starejših, vendar na tak način s strokovno zdravstevno nego na domu velikokrat selitev v dom ni potrebna. Upam, da sem posredovala dovolj napotkov, v nasprotnem primeru sem na voljo.

Srečno!


 Svetlana Novak,  diplomirana medicinska sestra

Aktiven

Svetlana Novak, diplomirana medicinska sestra

Bolezni starostnikov Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal