Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Temni zobje


Vprašanje:

Spoštovani,

pred dvema letoma sem zamenjala zobozdravnika, ki mi je pred prvim pregledom temeljito očistil zobni kamen. Že po treh tednih so mi zobje precej potemneli, popolnoma črni pa so medzobni prostori, zlasti spodaj, dva levo in dva desno. Sem sicer kadilka, do 10 cigaret dnevno, ne pijem dosti kave, čaja in obarvanih pijač. Tudi v preteklosti so mi redno čistili kamen, kadila sem več kot sedaj, a mi zobje niso tako potemneli. Zanima me, če je to mogoče posledica preagresivnega brušenja, predvsem pa, kaj lahko naredim. Poskušala sem tudi z raznimi pastami za bolj bele zobe, sodo bikarbono ter limono, a ni učinka. Zanima me, kaj lahko storim, saj mi je tudi v družbi neprijetno in se z izgledom zob precej obremenjujem. Prav tako vas prosim, če mi lahko poveste okvirne cene postopkov, ki bi mi lahko pomagali. Hvala in lep pozdrav!


Odgovor:

Spoštovani,

vaš zobozdravnik se je pravilno odločil, da vam je pred pričetkom drugih zobozdravstvenih posegov očistil zobni kamen. Čiščenje zobnega kamna se naredi z ultrazvočnim aparatom, ki je temu namenjen in ta postopek je varen, saj ne poškoduje zobne sklenine. Zato je vaša skrb odveč. Res pa je, da navajate, da ste kadilka, kar pomeni, da se zobje intenzivno obarvajo ravno na predelu, ki ga opisujete (spodnji sekalci). Zato vam ne bo preostalo nič drugega, kot da vam zobozdravnik z ultrazvočnim aparatom zobe očisti pogosteje. Da bo učinek še večji in trajnejši priporočam hkrati tudi peskanje zob, s tem je zobna površina spolirana in gladka, možnost oprijema oblog, (tudi cigaretnega dima), pa manjša.

Popolnoma druga stvar pa je, če ste tudi na splošno nezadovoljni z barvo svojih zob. V tem primeru ni druge možnosti kot, da vam jih zobozdravnik pobeli. Poznamo več različnih načinov beljenja zob (belilne paste in geli, nočno beljenje z belilom v opornicah, beljenje z lučko ipd.). Rezultati so res dobri in lahko trajajo tudi več kot leto dni. Pomembno je, da vam zobe pobeli strokovnjak, da se preprečijo trajne poškodbe sklenine. Najbolje bo, da se o načinu beljenja in stroških pogovorite z vašim zobozdravnikom oz. tam, kjer vam bodo storitev opravili, saj se cene med ambulantami nekoliko razlikujejo.

Lepo pozdravljeni!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal