Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nihanje sladkorja


Vprašanje:

Diabetologija Stara sem 43 let, pred kratkim sem bila na ginekološki operaciji. 14 dni pred operacijo opravila vse zahtevane krvne teste, kjer je bil sladkor normalen(4). Dan pred operacijo so mi na kliniki naredili krvi test, s tem, da sem zjutraj spila dve skodelici kave. Eno uro zatem so mi vzeli kri in izmerili sladkor kar 10. Nekaj dni po operaciji so mi sladkor spet kontrolirali in je bil v mejah normale. Doslej nikoli nisem imela problemov s tem. Imam primerno težo (165cm, 60kg). Ali je to nihanje sladkorja normalno, ali pa na raven sladkorja v krvi vpliva tudi stres (pred operacijo sem bila živčna in napeta). Ali mi priporočate še dodatne preiskave? Marija

Odgovor:

Spoštovana bralka,

Po merilih svetovne zdravstvene organizacije govorimo o sladkorni bolezni kadar je vrednost glukoze v krvi izmerjena na tešče 7.0 mmol/l ali več, bodisi kadarkoli 11.1 mmol/l ali več.

V kolikor se vrednosti krvnega sladkorja na tešče gibajo med 6.1-6.9 mmol/l, svetujemo da preiskovanec opravi poseben test obremenitve z glukozo, imenovan OGTT. Test je preprost. Preiskovanec popije 75 g glukoze raztopljene v 300 ml vode. Izmerimo glukozo v krvi pred zaužitjem tekočine in nato dve uri za tem. Pri zdravi osebi je glukoza v krvi po dveh urah testa pod 7.8 mmol/l. Če je vrednost 11.1 mmol/l je diagnoza sladkorna bolezen potrjena. Vrednosti med 7.8-11.0 mmol/l pa kažejo da gre za moteno toleranco za glukozo.

Ker je bila vrednost glukoze pri Vas na tešče 4 mmol/ l, drugič pa, ko niste bili tešči 10 mmol/l, trenutno ne moremo govoriti o sladkorni bolezni. Svetoval bi, da Vam izbrani zdravnik ponovno določi krvni sladkor na tešče. Če bi se Vam vrednosti glukoze v krvi gibale med 6.1-6.9 mmol/l, naj Vas izbrani zdravnik naroči na obremenitveni test z fglukozo-OGTT.

Vso srečo!
doc. dr. sci. Andrej Janež, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. sci. Andrej Janež, dr. med.

Diabetes

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.