Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mišja mrzlica


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Zanima me glede mišje mrzlice. So simptoni vneto, boleče grlo in vročina? Prespala sem pri prijateljici in sta prišli mali dve črni miški, kista pustili za sabo samo dva sveža iztrebka. Prišli sta v njeno sobo, isti trenutek, ko so njeni starši počistili vse in ni ostalo nič.

Bila bi zelo hvaležna za odgovor, ker me res skrbi.

Odgovor:

Spoštovana!

Sam ne spomnim, da bi kdaj imel pacienta, ki bi mu kar takole lahko postavil to diagnozo. Bolj verjetno je, da gre za običajno vnetje grla ali kakšno virozo, infekcijo žrela. Sicer pa je mišja mrzlica (strokovno hemoragična mrzlica z renalnim sindromom) virusna bolezen, ki se prenaša z urinom glodalcev na človeka. Gre za vročinsko bolezen, ki pa se ne prenaša iz človeka na človeka. Ljudje pri tem opazijo splošno oslabelost, bolečine po celem telesu, glavobol, bolečine za očmi, možne so motnje vida, nakateri opisujejo bolečine v ledvenem predelu, nekateri tudi bruhajo. Bolezen lahko poteka v več fazah, kjer lahko pride tudi do motenj v delovanju različnih organov. Vsekakor bi bil ob povišani telesni temperaturi in bolečinah v grlu potreben obisk pri zdravniku.

Lepo pozdravljeni!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.