Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Krvavitev iz črevesja


Vprašanje:

Spoštovani,

pišem ker sem zaskrbljena za 30 letnega sina. Pred kratkim je zelo zakrvavel iz črevesja. Pred petimi leti je bruhal kri, pred dvema letoma pa je ravno tako krvavel in se zdravil na gastroenterološki kliniki. Opravljene so bile vse preiskave: kolonoskopija, rektoskopija, gastroskopija in CT. Zdravnik je povedal, da ni kaj resnega, ampak da je to zaradi slabe prehrane in stresa. Sedaj se je vse to ponovilo. Je pa res, da je v zadnjem času zaradi operacije na MF in vnetja živca prejemal antibiotike, protibolečinske tablete, pa tudi antidepresive. V zadnjem času, ko ni imel nikakršnih težav je pojedel veliko slaščic in pil gazirane pijače. Boli ga na levi strani in včasih se pojavi oteklina. Prosim odgovorite mi, kaj narediti, saj se boji še enkrat opravljati vse te preiskave in po nekaj letih je končno dobil službo, tako da je to še dodaten stres, da bi jo zopet izgubil zaradi bolniškega staleža. Sedaj je samo star kruh, pije vodo in kakšen probiotični jogurt. Kaj priporočate? Krvavitve ni več, bolečina pa še obstaja.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

vidim, da je sin imel več težav. Mislim, da bi bilo pametno,da sam poskrbi za svoje zdravje, ne pa da pri 30-ih letih še vedno mama ureja njegove zadeve.
Natančno ste napisali vse kar mu dela težave. Sedem let od preiskav je kar dolga doba, vendar mislim, da kaj resnega vseeno ne bo. Je pa vsekakor treba stanje skrbno nadzorovati. To bo najbolje naredil njegov lečeči zdravnik.
Omenjate, da ga boli v zadnjiku, da je krvavel in da sedaj krvavitve ni več. Take znake največkrat vidimo pri črevesni razpoki, ki je nadležna težava, vendar ni nevarna. Bi bilo pa vseeno pametno, da ga pogleda zdravnik. Zdaj zavarovalnica zelo nadzira čakalne vrste, tako da je najbolje, da njegov zdravnik oceni nujnost pregleda in mu izda ustrezno napotnico. Po opisu ne gre za urgentno stanje, lahko pa bi dobil napotnico hitro ali redno. Pacienti z napotnico hitro, so pregledali v času do treh mesecev, redni pa v pol leta. Možnost imate tudi za samoplačniški pregled, kjer bi čakal do 14 dni. Vse preglede bi lahko glede na to, da je zaposlen, opravil v popoldanskem času.
Še enkrat pripominjam, da je važno, da se krvavitev razjasni s pregledom. Glede ostalih težav, ki jih opisujete, pa bi bilo najbolje, da se obrne na internista gastroenterologa, ki ga je že zdravil.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal