Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kisikova terapija


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Ker sem zaradi težav s ščitnico (hipotiroza) dobila tudi kar nekaj težav s kožo (suha, stanjšana povrhnjica, kožni madeži in mozolji), ki trajajo že 3 leta, sem se odločila obiskati kozmetičarko. Le ta mi je odsvetovala diamantni piling (naj bi bil preveč grob do moje kože) ter mi svetovala terapijo s kisikom in hialuronsko kislino (naj bi bila manj dražeča, koži naj bi povrnila vlago ter jo navlažila). Vse je v redu, samo ne razumem principa delovanja. Ali ni kisik oksidant (kupujemo pa kreme z antioksidantnim učinkom)? Ali lahko to škoduje koži? Zaradi stanja kože se pač nočem malo natančneje pozanimati. Stara sem 26 let in in prej nisem imela težav s kožo. Hvala za vaš odgovor. Se priporočam tudi za kakršnekoli informacije, nasvet za nego take kože.

Lep dan.

Odgovor:

Spoštovani!

Kisikove terapije natančno ne poznam in med dermatologi nima nekega posebnega mesta med antiaging postopki. Kolikor mi je znano, kozmetičarke s pomočjo kisika pod pritiskom dovajajo v kožo različne snovi - v vašem primeru hialuronsko kislino, ki je relativno velika molekula in lahko vstopi le v najbolj vrhnje dele povrhnjice, kjer kratek čas zadržuje vodo in povrhnjico hidrira, nikakor pa učinek ni dolgotrajen. Hialuronska kislina je sestavina srednje plasti kože - usnjice in jo je treba tja dovajati z injekcijami (polnila), če želimo doseči dober in dolgotrajen učinek. Zagovorniki kisikove terapije navajajo, da kisik v koži spodbuja tvorbo novega kolagena in obnavlja kožo, vendar mi študije, kjer bi to dokazali, niso znane. Menim, da škode z občasnimi terapijami ne bo, vprašljiva pa je učinkovitost takih postopkov. Pretiravati pa s kisikovimi terapijami ne gre prav zaradi tvorbe prostih kisikovih radikalov, ki imajo ravno nasproten učinek, kožo starajo.
Če imate težave s kožo, vam svetujem, da se najprej posvetujte z dermatologom, s katerim bosta naredila ustrezen načrt zdravljenja in nege.

Lep pozdrav!

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.