Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Psihoterapevtska obravnava za motnje hranjenja


Vprašanje:

Pozdravljeni,

hčerka je bila v fazi anoreksije, sedaj gre skozi bulimijo; prenajedanja, nočne pohode hranjena, bruhanja. Vse skupaj traja tri leta, od tega eno leto z zdravljenjem. Jemlje zdravila in ima zdravniško spremljavo, vendar se ne premaknemo iz mrtve točke. Bila je tudi hospitalizirana zaradi anorksije. Iščem dobro psihoterapevtsko obravnavo, da bi prišli do sprožilcev. Sama pravi, da nima potlačenih čustvenih travm, ne vem, kako ji naj dopovem, da je to pomembno odkriti. Zanima me, ali se tudi vi ukvarjate s pshihoterapevtsko obravnavo deklet z  motnjami hranjenja? V kolikor se ne, me zanima, koga mi priporočate? Če se le da s koncesijo, če ne pa tudi samoplačniško. In še vaš nasvet? Kako naj pravilno odreagiram, ko se mi zjutraj potoži zaradi nočnega prenajedanja in potem so slabi občutki, seveda odklanjanja zajtrka itd.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

vodim psihoterapevtsko hospitalno enoto za zdravljenje motenj hranjenja, ambulantnih psihoterapij pa nimam. Težko bo dobiti pravo psohoterapevtsko obravnavo na koncesijo, vsaj sama ne vem zanjo. Priporočim lahko ga. Barbaro Čibej Žagar, klinično psihologinjo in licencirano psihoterapevtko (040461066), ki se posebej ukvarja z motnjami hranjenja.

Težko je reči, kaj je pravilna reakcija, saj je odvisno od individualne strukture obolelega. Dejstvo pa je, da ima vaša hčerka zjutraj po nočnem prenajedanju močne občutke krivde in sramu, ki jih projecira na svoje bližnje in se kažejo z jezo, zavračanjem, jokom ali celo grožnjami. Tekom obravnave simptomi počasi izzvenevajo, tudi nočno prenajedanje, težko pa je ustaviti samo simptome, brez predhodne razrešitve ozadja same bolezni. Ravno zato je pomembna prava psihoterapevtska obravnava.

Prisrčen pozdrav in vse dobro!


asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal