Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Stara mama noče v dom starejših občanov


Vprašanje:

Pozdravljeni,

moja stara mama je stara 84 let, pol pokretna, potrebna stalne nege in nadzora, vendar na noben način noče v dom starejših občanov. Poleg tega, da je pol pokretna (hodi s hojico) ima tudi nekatere kronične bolezni (poleg zgodnjih znakov demence); srčno popuščanje, osteoporoza,diabetes, hipertenzija ... Mama živi doma sama in do sedaj smo jo družinski člani izmenično obiskovali in smo nekako lahko vršili nadzor nad njenimi aktivnostmi, vendar logistično tega ne zmoremo več. Večkrat pade tudi v hipoglikemijo. Mama trenutno ne potrebuje zgolj samo klasične nege v smislu umivanja, oblačenja, hranjenja ... (tudi pleničk ne potrebuje) ampak bolj celostno pomoč; svetovanje, pogovor, nadzor nad zdravili (opazili smo namreč tudi, da pozablja vzeti zdravila, kadar je nihče ne opomni). Zato se na vas obračam z vprašanjem: kaj lahko storimo, ali so takšni pacienti tudi v sklopu vaše obravnave in kako le-ta sploh poteka?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni!

Vesela sem vašega vprašanja, ker se z omenjeno situacijo srečuje čedalje več posameznikov in družin. Potrebno je pohvaliti vašo skupno-družinsko odločitev, da ste glede na zdravstveno stanje stare mame, vseeno upoštevali njeno željo in ji omogočili bivanje v domačem okolju.

Glede na navedeno, bi vam vsekakor svetovala, da poiščete pomoč diplomirane medicinske sestre na domu z veljavno licenco, ki potrjuje strokovnost. Ne smemo pozabiti, da gre za kroničnega bolnika, ki potrebuje celostno obravnavo glede na njeno zdravstveno stanje, dokumantiranje vseh posegov, meritev, opažanj. Polega tega, taka zdravstvena dokumntacija daje patronažni medicinski sestri, zdravniku in drugim specialistom vpogled vseh opažanj in meritev za nazaj. Eden od takih ponudnikov je tudi Druga asistenca.

Ker se je vaša stara mama že navadila na en sistem, vendar se je zdravstveno stanje spremenilo, bi bilo najboljše obstoječi način nege oz vaših obiskov temu prilagoditi. Svetovala bi brezplačni informativni obisk, kjer bi se z diplomirano medicinsko sestro dogovorili in naredili načrt o izvajanju zdravstvene nege, številu obiskov in načinu sodelovanja. Pomembno je, da stari mami skupaj omogočite čimboljšo nego, prijetno in varno okolje za bivanje in da razbremenite sebe in vaše družinske člane. V kolikor ji tega zdravje ne bi dopuščalo, je možnost 24 urne oskrbe na domu ali Dom starejših občanov. Vsekakor upoštevati njeno zdravje, omejitve, varnost in tudi želje.

S prijetnimi pozdravi!

 Svetlana Novak,  diplomirana medicinska sestra

Aktiven

Svetlana Novak, diplomirana medicinska sestra

Bolezni starostnikov Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal