Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prehranski dodatki pri rekreaciji


Vprašanje:

Pozdravljeni,
predvsem se obračam na vas z željo, da mi svetujete glede prehrane oz. prehranskih dodatkov ali probiotikov. Se redno, vsaj pet krat na teden rekreiram, zelo rada tečem, hodim v hribe, obiskujem vodeno vadbo pillates in se sama ubadam z vajami v fittnesu. Tek po brezpotjih mi predstavlja največji užitek, prav tako se zelo rada udeležim kakšne trail tekme (do 50 km), saj mi le to predstavlja izziv, zabavo, srečanje s kolegi iz drugih krajev in nenazadnje širino naše lepe Slovenije. Ob prehodnem vremenu (jeseni in spomladi) opažam, da mi raven energije pade. Ubadam se z utrujenostjo in primanjkljajem energije. Nimam težav s težo (stara sem 40 let, 163 cm visoka in 52 kg) in rekreacija mi ne predstavlja potrebe bo vitkosti, ampak kot sprostitev. Redno jem prehranski dodatek Multivitamin in magnezij. Preverjala sem različna mnenja o probiotikih, ki jih nikoli nisem jemala, pa me zanima vaše mnenje, ali svetujete kakšno kuro s tem. Predvsem pa me zanima tudi, katerega bi mi priporočili, seveda če lahko. V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam!

Odgovor:

Pozdravljeni,

Glede na napisano ste telesno zelo aktivni in posledično telo potrebuje primerno regeneracijo - dovolj spanja v trdi temi ter primerno prehransko podporo.
Iz izkušenj lahko povem, da večina rekreativnih "vzdržljivcev" zaužije premalo kalorij dnevno in premalo beljakovin.
S tem razlogom bi najprej svetoval ureditev navadne prehrane, morda bi bilo smiselno dodati merico beljakovinskega praška dnevno. Beljakovine so nujne za obnovo mišičnega tkiva in imajo ogromno funkcij pri različnih fizioloških procesih.
Za čim hitrejšo regeneracijo in skrajšanje vnetnega procesa (ta nastane po vsaki intenzivnejši aktivnosti) pa priporočam omega 3 maščobne kisline in glutamin. Oba imata dokazano ugoden vpliv na imunski sistem, znižujeta "zakisanost" telesa in sodelujeta pri obnovi mišičnih mikropoškodb. Če boste poskusili z priporočenimi dodatki, bomo veseli če boste izkušnjo delili z nami.

Lep pozdrav!