Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Motnje hranjenja


Vprašanje:

Pozdravljeni.

v preteklosti sem že imela motnje hranjena in sicer anoreksijo z bulimičnimi nagnjenji nato sem po nekaj časa in ustreznem zdravljenju bolezen premagala in pridobila kar nekaj kilogramov, sicer pa sem se takrat soočala tudi z depresijo. Dobro leto kasneje opažam, da se mi dogajajo spet podobne stvari. Psihično sem na tleh, rada imam hrano ampak jo namerno zavračam, jem zelo po malo, izgubljam težo. Vsak obrok, vsako kalorijo si zapišem, če grem čez določeno številko sem sposobna telovaditi tudi po več ur skupaj, da se znebim tistega občutka sramu/krivde, ker sem enostavno pojedla preveč. Stalno me zebe, sem brez energije in ne moram se skoncentrirati, prav tako nisem imela menstruacije že več mesecev. Skrbi me, da spet zahajam na stara pota in ne vem kako naj si pomagam.. Obisk zdravnika ni možnost saj se sramujem sama sebe in mojega početja. V zadnjem letu sem tudi postala zelo anksiozna, stalno razmišljam o svoji teži, izogibam se določene vrste hrane. Preprosto me je strah. Po jedi me vedno spremlja občutek krivde, nelagodja, bojim se jesti pred drugimi, saj se mi zdi, da me vsi gledajo in obsojajo. Kaj naj naredim?

Odgovor:

Pozdravljeni,
motnja hranjenja se pri četrtini obolelih ponavlja. Tako je očitno tudi pri vas! Zapisali ste, da ste se v preteklosti ustrezno zdravili in je bilo potem boljše. Torej veste, da je edino ustrezno zdravljenje obisk strokovnjaka in redne obravnave, po potrebi tudi psihoterapevtska hospitalna obravnava na naši Enoti za motnje hranjenja. Glede na to, da že več mesecev nimate menstruacije in ste ponovno depresivna, je stanje že precej resno. Polagam vam na srce, da čimprej poiščete pomoč. V kolikor nimate ambulantnega terapevta, se lahko prijavite pri moji sodelavki ga. Leonidi Cvirn, 01/5874955, ki vas bo naročila v ambulanto dr. Barbare Plemenite.
Sram in krivda sta prevladujoči čustvi oseb z motnjo hranjenja, vendar se jima je potrebno postaviti po robu - in to lahko storite le vi sami!

Prisrčen pozdrav in vse dobro!


asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal