Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Razmak med zobmi


Vprašanje:

Spoštovani,

imam nekaj vprašanj v zvezi z razmakom med zobmi.
1. Ali ima čisto vsak človek na svetu drugačne zobe?
2. Kakšni so vzroki za razmak in zakaj je najpogostejši med zgornjima enicama?
3. Ali iz razmakov pri otroku že lahko napovemo, ali bo kot odrasel imel razmak, oz. pri katerih letih je smiselno začeti zdravljenje z aparatom?
4. Ali se razmak v toku let in ob pridobivanju stalnih zob lahko sam stakne?
5. Ali je razmak zgolj estetska ali tudi funkcionalna motnja?

Najlepša hvala!

Odgovor:

Spoštovani,

najpogostejši vzrok za nastanek razmakov med zobmi ali diastem je neskladnost med mezio-distalno širino zob in velikostjo čeljustnic. Po domače - ljudje z majhnimi zobmi imajo več možnosti, da se jim bodo v zobnem loku pojavili razmaki. Drugi vzroki pojava diastem so lahko še izguba stalnih zob, obolenje obzobnih tkiv - paradontoza, nepravilnosti griza in s tem nepravilno obremenjevanje zob po vzdolžni osi, razvade, kot naprimer nepravilno požiranje z vrivanjem jezika med sekalce, nizko prirastišče sluznične gubice-frenuluma med centralna sekalca, nadštevilčni zob med sekalci. Zadnji trije našteti primeri se pojavijo že pri otrocih.
Vsekakor je smiselno, da se z ortodontom posvetujete o vzroku nastanka diasteme in kako ga odpraviti, da se stanje ne bi slabšalo. Naprimer opozorilo na razvade, odstranitev frenuluma ali diagnosticiranje nadštevilčnega zoba in njegova odstranitev v oralno kirurški ambulanti.
V primeru diasteme mediane, to je razmaka med centralnima sekalcema, je smiselno počakati z ortodontskim zdravljenjem do izrasti vseh stalnih zob oz. vsaj stalnih podočnikov, saj se tedaj pogosto razmak zmanjša ali popolnoma zapre sam od sebe.
Če pri pacientu ne opazimo druge ortodontske nepravilnosti, so diasteme zgolj estetska težava in jih ortodontsko korigiramo le na željo pacienta. Po zaključenem ortodontskem zdravljenju je potrebna večletna retencija doseženega stanja z žičko, ki jo prilepimo na jezični strani sekalcev, saj se sicer diastema pogosto ponovno pojavi.
In da, človek je individuum, vsak izmed nas ima drugačne zobe.

Lep pozdrav!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.