Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hudo zaprtje in zdravila za živce


Vprašanje:

Spoštovani!

Jemljem veliko zdravil za psihično zdravje, poleg tega še zdravilo za nadomestno zdravljenje odvisnosti od opioidov. Na blato grem lahko le, če vzamem zdravila ali svečke za odvajanje. Glicerinske svečke ne pomagajo. Dnevno spijem liter Donata, jem jogurte, slive, ampak nič ne pomaga. Zdravila za odvajanje vzamem na vsakih pet dni. Vem, da jemanje odvajalnih tablet lahko dolgoročno škodi. Prosim vas za nasvet.

Hvala!

Odgovor:

Spoštovana!

Seveda zdravila lahko vplivajo na gibanje črevesa. Vedno poudarim, da zdravila za živce umirijo glavo, zakaj ne bi še črevesa. To pa seveda ni dobro, če je človek nagnjen k zaprtju. Če vaše zaprtje traja že dolgo časa, bi bilo morda pametno narediti pasažo črevesa z označevalci (Sitz Marks). Ta preiskava pokaže ali gre za leno črevo ali pa se označevalci naberejo samo v danki in je težava izločitev. Pri nas pogosto svetujemo, da se bolnik navadi samoklistiranja, ki ga je treba delati razumno - po dveh ali treh dneh zaprtja, naredimo klistir. Če čakamo dlje, je blato preveč zapečeno. Pametno je jemati tudi mehčala (Donat, sirupi za mehčanje blata), vendar ne šele, ko do zaprtja že pride, ampak stalno. Ti pripomočki ne okvarjajo črevesa tako kot zdravila ali agresivni odvajalni čaji. Tudi klistiranja se je treba posluževati razumno, saj dr. Rotovnik Kozjekova opozarja, da lahko s pretiranim klistiranjem odstranjujemo lastno črevesno floro, ki je zelo pomembna za imunski odziv.

Nič ne vem o vaši starosti, niti o tem, če je mogoče vašo terapijo za živce zmanjšati ali celo opustiti. Na ta način bi lahko preizkusili, če so zdravila glavni vzrok za vaše težave. Upam, da smo vam z nasvetom pomagali.

Lep pozdrav!


prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.