Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Potenje


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni,

naj za začetek povem, da sem ženska stara 21 let, ki s prekomerno telesno težo nimam težav, saj sem športna navdušenka. Moj problem pa je sledeč: ko se bliža poletje, oz. višje temperature, se začnejo težave s potenjem. Razumem, da je pri športu to normalno, saj se potim vsepovsod, glava, pazduhe, trebuh, hrbet, noge ... Problem je, ko grem kam ven in je toplo v kakšnem klubu, recimo kavarni, ali pa splošno tudi, ko samo sedim in sem v senci, sobi kjerkoli drugje, in da je temperatura visoka, se začnem potiti. Najbolj me moti to, da se potim po trebuhu in hrbtu. Ni prijetno in mi je zelo moteče, saj se takoj vse vidi čez majico. Sicer sem tudi po naravi bolj vročekrvnega tipa, saj me malo kdaj sploh zebe, še pozimi sem ponavadi v kratki pižami. Mi mogoče lahko svetujete, kako bi si lahko pomagala? Je sploh tu kakšna rešitev in ali je to normalno za mlado punco, da ji je tako vroče? Že 25 stopinj je dovolj za potenje.

Najlepše hvala za vaš trud in čas. Lep pozdrav.

Odgovor:

Pozdravljeni,

razmišljam o vaši težavi in kar mi je logično zaključiti je, da ste taka kot ste popolnoma normalna in le svojevrstna glede znojenja.
Seveda obstajajo endokrina obolenja in nekatera druga bolezenska stanja pri katerih prihaja do prekomernega znojenja ali pa do motenj termoregulacije ( uravnavanje telesne temperature) . A vi ste aktivna pri športu, drugih težav ne navajate ...
Poizkusite lahko s kontrolo prehrane in pijače saj je vrsta živil, ki lahko pospeši ali pa zavre znojenje. Sama vam težko svetujem, ker to ni moje področje.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.