Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dvig prsi


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Stara sem 19 let. Prsi so se mi začele povešati pred približno tremi leti, po tem, ko sem zelo pridobila na teži in nato v pičlem mesecu izgubila kar 10 kilogramov. Z izgledom sem zelo nezadovoljna in si želim spremembe. Zanima me, če je po opravljenem posegu funkcionalnost prsi zmanjšana, in če so pri kasnejšem dojenju možni kakšni zapleti? Prav tako me zanima, kako dolgo po posegu je brazgotina še vidna in ali se prsi, po strukturi, lahko primerjajo z normalnimi?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni,

obliko povešenih dojk lahko izboljšamo na dva načina. Blago povešene dojke, lahko dvignemo s prsnimi vsadki. Ta izbira je primerna samo za tiste, ki si večjih dojk želijo. Če ste z velikostjo zadovoljni ali so dojke preveč povešene, moramo narediti kirurški dvig dojk. Operacijo s tujko imenujemo mastopeksija. Pri njej dojko preoblikujemo, dvignemo višje na prsni koš in odstranimo odvečno razvlečeno kožo.

Ste s funkcionalnostjo mislili na dojenje? Večina mamic lahko po dvigu dojk doji brez težav, manjšina ima manjše količina mleka ali ne more dojiti. Če ste mislili na funkcionalnost v erotičnem smislu, z dojkami po operaciji ne bi smelo biti težav. Na otip bodo enake ali celo bolj prijetno jedre kot povešene. Oblika bo po operaciji bolj privlačna. Lahko pa poseg vpliva na vaše občutenje in nabrekanje bradavic ob draženju dojk pri spolnosti. Bradavice in kolobarji so pri nekaterih začasno ali trajno manj občutljivi.

Brazgotine so trajna posledica operacije. V letu do dveh dozorijo in so v večini primerov lepe in slabo opazne. Pri nekaterih lahko zaradi dedne nagnjenosti ali počasnega celjenja nastanejo mesnate ali razvlečene brazgotine. Potek brazgotin na dojki je odvisen od tipa operacije. Lahko potekajo v gubi pod dojkama, ko za dvig vstavimo le ustrezno velike vsadke. Pri dvigu dojk potekajo brazgotine okoli kolobarja, navpično od kolobarja do gube pod dojko in v njej, odvisno od količine odvečne kože.

Skratka, dojke po dvigu ostanejo popolnoma »normalne«. Imajo lepšo in bolj mladostno obliko, cena za to je nekaj brazgotin, ki pa pogosto tako zbledijo, da so vidne le od ob bližnjem pregledu golih dojk.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.