Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hujšanje


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Stara sem 32 let, že vrsto let se borim z mojimi kilogrami, imam jih trenutno 94, shujšam pa se zredim zopet nazaj, ponavadi še za veliko več kilogramov, kot sem jih preje izgubila, skratka vrtim se v začaranem krogu. S partnerjem načrtujeva v septembru poroko in moj cilj je shujšati približno 20 kg. Nekih diet se nikoli nisem posluževala, ker sem mnenja da je učinek kratkotrajen, pri meni pač deluje hujšanje z metodo manj jej - stradanje. Finančno si osebnega trenerja ne morem privoščiti, čeprav sem mnenja, da bi z njegovo pomočjo in vspodbudo dosegla željene rezultate. Zanima me sledeče: kako naj se hujšanja lotim (da to ni stradanje), na koga naj se obrnem, da mi bo pri tem pomagal, mi izdelal plan hujšanja...? Kakeršnakoli informacija z vaše strani mi bo še kako prav prišla. Za vaš cenjen odgovor se vam iz srca zahvaljujem.

Odgovor:

Pozdravljeni,

eden od poglavitnih razlogov za vaš neuspeh in tako imenovani jo-jo efekt, je ravno hujšanje s stradanjem ali veliko prenizkim kaloričnim vnosom. Na hitro vam je tehtnica vsekakor pokazala nekaj kilogramov manj, ki pa so bili v večini na račun vode, glikogenskih zalog ter po daljšem obdobju na račun mišične mase in ne na račun maščobe.
Izgube telesne teže se lotite načrtno in ne iščite bližnjic, saj le te ne obstajajo. Priporočena izguba teže je približno 0,5 kg na teden - glede na vašo izhodiščno težo je tedenska izguba v začetku lahko nekoliko višja.

Vsekakor bi vam dober osebni trener lahko veliko pomagal - žal se sistema vadbe in prehrane ne da ubesediliti do te mere, da bi bilo to za vas uporabno. Morda se s trenerjem dogovorite le za nekaj ur, da vam približa za vas primeren način vadbe, nato pa se lahko dobita le na vsakih deset dni, da nadgradita vadbo, preverita stanje, se pogovorita o morebitnih težavah ...

Predlagam, da pobrskate po starejših vprašanjih in odgovorih saj je bilo na temo osnovnih principov prehranjevanja že mnogo napisanega in sem prepričan, da se bo tudi za vas našlo kaj uporabnega.

Nasvet: telesu dajte čas, da se odzove na vadbo in spremenjeno prehrano. Telesne teže ne boste izgubili "čez noč", izguba telesne teže bo rezultat vaše doslednosti in vložene energije preko daljšega časovnega obdobja. In verjemite, da je mogoče doseči marsikaj!

Obilo uspeha pri izgubi kilogramov in lep pozdrav!