Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hujšanje


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Stara sem 32 let, že vrsto let se borim z mojimi kilogrami, imam jih trenutno 94, shujšam pa se zredim zopet nazaj, ponavadi še za veliko več kilogramov, kot sem jih preje izgubila, skratka vrtim se v začaranem krogu. S partnerjem načrtujeva v septembru poroko in moj cilj je shujšati približno 20 kg. Nekih diet se nikoli nisem posluževala, ker sem mnenja da je učinek kratkotrajen, pri meni pač deluje hujšanje z metodo manj jej - stradanje. Finančno si osebnega trenerja ne morem privoščiti, čeprav sem mnenja, da bi z njegovo pomočjo in vspodbudo dosegla željene rezultate. Zanima me sledeče: kako naj se hujšanja lotim (da to ni stradanje), na koga naj se obrnem, da mi bo pri tem pomagal, mi izdelal plan hujšanja...? Kakeršnakoli informacija z vaše strani mi bo še kako prav prišla. Za vaš cenjen odgovor se vam iz srca zahvaljujem.

Odgovor:

Pozdravljeni,

eden od poglavitnih razlogov za vaš neuspeh in tako imenovani jo-jo efekt, je ravno hujšanje s stradanjem ali veliko prenizkim kaloričnim vnosom. Na hitro vam je tehtnica vsekakor pokazala nekaj kilogramov manj, ki pa so bili v večini na račun vode, glikogenskih zalog ter po daljšem obdobju na račun mišične mase in ne na račun maščobe.
Izgube telesne teže se lotite načrtno in ne iščite bližnjic, saj le te ne obstajajo. Priporočena izguba teže je približno 0,5 kg na teden - glede na vašo izhodiščno težo je tedenska izguba v začetku lahko nekoliko višja.

Vsekakor bi vam dober osebni trener lahko veliko pomagal - žal se sistema vadbe in prehrane ne da ubesediliti do te mere, da bi bilo to za vas uporabno. Morda se s trenerjem dogovorite le za nekaj ur, da vam približa za vas primeren način vadbe, nato pa se lahko dobita le na vsakih deset dni, da nadgradita vadbo, preverita stanje, se pogovorita o morebitnih težavah ...

Predlagam, da pobrskate po starejših vprašanjih in odgovorih saj je bilo na temo osnovnih principov prehranjevanja že mnogo napisanega in sem prepričan, da se bo tudi za vas našlo kaj uporabnega.

Nasvet: telesu dajte čas, da se odzove na vadbo in spremenjeno prehrano. Telesne teže ne boste izgubili "čez noč", izguba telesne teže bo rezultat vaše doslednosti in vložene energije preko daljšega časovnega obdobja. In verjemite, da je mogoče doseči marsikaj!

Obilo uspeha pri izgubi kilogramov in lep pozdrav!


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

13. 04. 2015 18:33:00
kakorkoli sem v istih težavah zaradi hujšanja,stara 33 let,mnogokrat sem se borila z kilogrami in dietami,dokler nisem spoznala prijateljice z isto težavo in mi povedala,da obstaja pijača z izvlečka oljkinih listov,ki je za mnoge zdravstvene težave tudi za kg,ona je z tem kar lepo shujšala,pa tudi sama sem preverila ta napitek in moram povedat ,da je res super.Že sama sem izgubila 10 kg v 2 ,5 mesecev.Zelo sem zadovoljna in še naprej bom pila ta napitek,zmanjša apetit,pa tudi mal športa je potrebno zraven.Če bi vas zanimalo napišite komentar
16. 04. 2015 12:56:47
Spoštovana bodoča nevesta!

Glede hujšanja ti bom zaupal svojo zgodbo. S hujšanjem sem se ukvarjal podobno kakor ti, bolj kot sem shujšal, več kilogramov sem potem pridobil. Potem sem prenehal s hujšanjem in sem kar tako mimogrede zlezel na 104 kg. Takrat sem si polomil hrbtenico in sem bil sprejet na zdravljenje na Travmatološko kliniko v Ljubljani. Počutil sem se prav neprijetno, ko me je moralo kar štiri do pet sester riniti s postelje po posebnem drsnem traku na rampi na mizo za RTG. Še bolj neprijetno sem se počutil, ko so me sestre golega kopale na posebnem ležišču v kopalnici, res sem se sramoval svoje pretirane debelosti in sem se počutil kot prašič.

Ker sem bil poprej že večkrat v bolnišnicah, tudi po 4 tedne (vendar nisem bil kako hudo bolan, pač pa sem imel le težave s pljuči), sem opazil, da nikoli nisem pridobil ali izgubil niti dekagram telesne mase, čeprav sem redno jedel tudi do pet obrokov dnevno in nisem ničesar pustil nezaužitega. Tako sem se nek večer v postelji na travmatološki kliniki zamislil in sem se odločil, da bom vnaprej ob vsakem obroku zavestno pustil nekaj hrane na krožniku ali da bom pojedel od dveh serviranih koščkov kruha le enega. Že čez teden dni mi je fizioterapevtka dejala, da sem nekoliko shujšal. Verjel sem ji na besedo, ker se sam nisem mogel tehtati.

Ko sem se vrnil domov, sem se stehtal in ugotovil, da sem v 2 tednih oziroma natančneje v 10 dneh shujšal za 3 kg. Ženi pa sem naročil, naj kuha običajno, le da naj servira hrano na manjše krožnike (videti so sicer zelo polni). Pri vsakem obroku pa sem zavestno odvrgel v smeti (!) del postrežene hrane, čeprav je (bil) moj odnos do hrane izredno spoštljiv. Žena se je kmalu navadila, da je pripravila manjše obroke. V naslednjih dveh mesecih sem na tak način 'izgubil' še 17 kg. Pri tem naj povem, da nisem izvajal nobenih dodatnih telesnih vaj ali užival kakšnih preparatov za zmanjšanje telesne mase.

Priporočam ti, da se v najbljižji bolnišnici pozanimaš za tedenski seznam vsakodnevne bolnišnične hrane (priporočam ti hipolipoproteinske obroke – to je za zmanjševanje holesterola v krvni plazmi). Upam, da ti bo osebje prisluhnilo in da boš dobila ustrezne podatke. Še nekaj ti povem, v bolnišnicah nisem nikoli naletel na slabo hrano, čeprav sem srečal kar precej pacientov, ki so se pritoževali čeznjo. Potem poskusi pripravljati obroke po bolnišničnih navodilih, brez vsakih pretiravanj. Upam, da si zdrava in da nimaš morebiti zmanjšane produkcije ščitničnega hormona tiroksina. Zato in ne le zato ti priporočam, da obiščeš svojega osebnega zdravnika, se z njim odkrito pogovoriš o svojih problemih in ga prosi da te napoti na laboratorijske preiskave krvi in seruma, po potrebi pa še do endokrinologa. Zmanjšanega ščitničnega delovanja (hipotiroze) namreč človek ne zaznava tako očitno kot nekatere druge bolezni, ki jih spremlja glavobol, trganje, ščipanje in druge bolečine v telesu. Laboratorijske preiskave lahko opraviš tudi kot samoplačnica (npr. v Ljubljani Adrialab, Parmova 53 – najdeš na internetu). Za vrednosti ščitničnih hormonov samo za informacijo bi te stalo za preiskavo TSH okoli 8 €, za vse tri TSH, prosti T3 inT4 pa skupaj 19 €).

Lahko poskusiš tudi metodo, ki ti jo je priporočila "matejka". Predvsem pa glej, da boš uživala pestro hrano brez posebnih omejitev (v kolikor nimaš kakšnih alergij), vsekakor pa količinsko ne pretiravaj z njo. Zdrava pamet pa ti narekuje, da boš s fizičnim delom ali naporom pokurila nekaj odvečnih maščob, ne da bi pri tem izgubljala mišično maso.

Da pa preideva do najpomembnejšega, to je bližajoče se poroke. Mislim, da je pri tebi glavni motiv za zmanjšanje telesne mase prav poroka (verjamem pa, da si tudi tvoj izvoljenec želi dobiti postavno ženo, da ne rečem kar lepotico). Tudi za tvoje dosedanje večkratno hujšanje je bil verjetno motiv ugajati drugim (se razume, da fantom). Na srce ti polagam: shujšaj zaradi sebe, zaradi svojega zdravja (v izogib sladkorni bolezni, zvišanemu krvnemu tlaku, obrabi sklepov …), pri trdem delu in vztrajanju boš zagotovo izboljšala svojo samopodobo, svojo samozavest in boš uspešnejša na vseh področjih. Ne prepusti se lenobi, naredi raje deset korakov več kot enega manj. Če ti je sedaj edini cilj, da bi shujšala do poroke, ti moram kar odkrito povedati, da te čaka hudo razočaranje: verjetno ti bo uspelo v tem času zmanjšati telesno maso ali pa še nekoliko popraviti preobilen obseg čez pas s kakšnim steznikom, vendar poznaš pesmico kako se bo iztekla (po poroki bodo šle 'kilce kar gor', da niti ne omenjam pretiranega pridobivanja telesne mase med nosečnostjo. Naprej pa niti ne želim razlagati. Zato naj bo tvoj cilj dolgoročen! Ko se boš disciplinirala, bo to postal način tvojega življenja, ne da bi se morala pri tem čemu odrekati. Zaupaj vase, vse je odvisno le od tebe, vedi da zmoreš, takoj se loti kar si najbolj želiš in ti zagotavljam, da boš z gotovostjo uspela, ne pozabi pa na dolgoročnost!

Lep pozdrav, veliko zdravja, srečen zakon in manj kilogramov!