Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Koliko beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov na dan?


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Zanima me, koliko maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov naj bi pojedel na dan? Za beljakovine velja nekje 1,2 g na kilogram telesne teže, kako pa je z maščobami in ogljikovimi hidrati? Moja telesna višina je 153 cm in imam 43 kg. Vem, da je količina odvisna od tega, kako si aktiven. Zanima me okvirno za povprečno aktivnega človeka.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

podatek, ki bi ga še potreboval je vaša starost. Glede na napisano je vaša telesna teža zelo nizka.
Kar se tiče beljakovin ste pravilno napisali okvirno 1,2 g/kg telesne teže, seveda pa je velika razlika ali gre za sedečega posameznka ali težko atleta. Enako je pri beljakovinah in ogljikovih hidratih.
Najlažje je, če izračunate dnevno porabo energije in to energijo razdelite v 5-6 obrokov. V vsakem obroku naj bo zastopan delež beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, tako da skupno pokrijete vašo dnevno potrebo po energiji. Pri tem imejte v mislih, da imajo beljakovine in ogljikovi hidrati 4 kcal/g, maščobe pa 9 kcal/g. Morda še bolj kot sama količina so pomembni viri ogljikovih hidratov, ki naj vsekakor ne bodo enostavni sladkorji, pri maščobah pa se izogibajte nasičenim maščobam živalskega izvora.

Lep pozdrav!