Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dnevno se rekreiram, zdravo jem, vendar še vedno ne shujšam


Vprašanje:

Pozdravljeni,

imam sledečo težavo: že 2 leti se borim s svojo težo in kljub vsem svetovanjem raznih strokovnjakov še vedno nisem prišla do želenih rezultatov. Sem namreč baletka in se od mene pričakuje, da bom imela izredno nizko težo, kljub temu pa ohranila zdravo in mišičasto telo. Stara sem 24 let, visoka 161 cm in imam trenutno 55 kg. Z baletom se ukvarjam že celo življenje in imam vsak dan trening približno 2 uri. Vse se je začelo pred približno 3 leti, ko so od mene na šoli prvič zahtevali izgubo kilogramov. Tega sem se seveda lotila precej nepremišljeno, ker so seveda želeli, da težo izgubim čim hitreje. Vedno sem imela okrog 50 kg, potem pa sem v približno enem mesecu shujšala na 43 do 44kg. Vem, da je to premalo za mojo težo, vendar vse je bilo pogojeno z zahtevami baletnih profesorjev. To težo sem držala približno 1 leto, potem pa so se kilogrami zopet začeli nabirati in od takrat se jih preprosto ne morem več znebiti. V pol leta sem se zredila na 55 kg in kljub temu, da zelo pazim kaj jem in se vsakodnevno udeležujem napornih treningov, teže ne morem zgubiti. Preprosto ne vem več, kaj naj naredim. Zaljubljena sem v balet in sem pripravljena vložiti vse, da mi bo uspelo na tem področju. Zavirajo me le kilogrami, ki pa so pri tej zvrsti plesa še kako pomembni (žal). Vsakodnevno se srečujem z očitajočimi pogledi profesorjev, kar je postalo že preveč obremenjujoče ... še sploh psihično. Zato me zanima, če mi lahko na kakeršenkoli način svetujete, s čim naj še poskusim, da bom izgubila odvečne kilograme? Nisem zafrustrirana najstnica, ki se obremenjuje s težo, rada bi le dosegla svoje sanje in uspela v baletu, zavirajo me le kilogrami. Zelo bom vesela, če mi boste lahko pomagali oziroma svetovali.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

Gre za specifično situacijo. Na vašo telesno viišino lahko teoretično izgubite še 5 kg - teoretično zato, ker ne poznam drugih dejavnikov kot telesne teže in višine. Vsekakor pa se ne smete izstradati na omenjene kilograme, saj je to že resna podhranjenost. Žal nimam podrobnejših informacij o vaši trenutni prehrani, lahko pa na podlagi izkušenj izpostavim dva možna razloga, zakaj ne morete izgubiti telesne teže.

1. Pred kratkim ste na hitro izgubili veliko kilogramov in prišli do skrajno nizke teže, kar je lahko vplivalo na hormonsko stanje - predlaga, pregled ščitničnih hormonov.
2. V telo vnesete veliko premalo kalorij. Glede na to, da ste športnica, bi bil vaš dnevni kalorični vnos približno 2500 kcal (toliko vaše telo porabi za vse življenske funkcije, vadbo, dnevna opravila). Verjetno v telo vnesete veliko manj energije, kar enostavno povedano, telo zaznava kot nenehno ekstremno situacijo zato in ohranja svoje energetske zaloge v maščobi.

V kolikor je z zdravjem vse v najlepšem redu bi, še posebno glede nato, da verjetno vsak dan več ur trenirate, s smotrno dieto morali izgubiti 5 kilogramov, ki so pri baletu odveč. Pri tem pa ne pozabite, da stradanje ni enako dieta, zato pazite na dovolj velik vnos beljakovin, maščob, mineralov in vitaminov, ker ima v nasprotnem primeru dolgoročno ohranjanje tako nizke telesne teže pri velikih fizičnih naporih, lahko resne posledice na vaše zdravje.

Lep pozdrav in veliko uspeha!