Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Suh kašelj


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni!

Na začetku vas najprej lepo pozdravljam.Imam težavo in upam, da mi boste pomagali. Že dva meseca kašljam, imam suh kašelj ,pa je malo boljše, pa ponovno ta nadležni kašelj. Bil sem pri zdravniku, ugotovil je, da so izvidi laborotorijski izvidi v redu. Tudi ko je poslušal, ni bilo nič posebnega slišati na pljučih. Rekel je, če bo vročina, naj pridem nazaj pa bo zopet poslušal pljuča.Vročine ni, samo suh kašelj in to že dva meseca. Kaj svetujete? Mogoče slikanje, rtg pljuč? Kaj naj storim, da bo minil ta nadležni kašelj? Sem že jemal razne sirupe ...

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani.

Če kašelj traja več kot 1 mesec, govorimo o kroničnem kašlju. Vzroki so lahko pljučni ali izven pljučni. Pljučni vzroki za kašelj so okužba dihal (takrat je običajno prisotna vročina, splošni znaki okužbe, izkašljevanje, potem pa suh - postinfekcijski kašelj). Kašelj je lahko tudi znak začetne astme, kroničnega bronhitisa, redko tbc ali pljučnega raka. Pri začetni pulmološki obdelavi opravimo rtg slikanje pljuč, preiskavo pljučne funkcije in alergološko testiranje.

Če je pulmološka diagnostika negativna in anamneza ne govori za pljučno bolezen, potem gre za izven pljučni kašelj. Zelo pogosti vzrok je kašelj zaradi želodčne kisline. Bolniki lahko navajajo zgago zaradi vračanje kisline v požiralnik. Možno je, da je edini simptom prav suh dražeč kašelj. Če sumimo na kašelj zaradi želodčne kisline, ukrepamo v smeri zmanjševanja kisline - prehrana, višje vzglavje pri spanju, tablete proti kislini.

Vzroki kašlja so lahko tudi v obnosnih sinusih. Nekatera zdravila - za zdravljenje krvnega pritiska povzročijo kašelj.
Kašelj skušamo blažiti s toplimi napitki, inhalacijami, tabletami proti kašlju, vendar je pravilno zdravljenje kašlja v tem, da ugotovimo vzrok in ga odpravimo.

Spoštovani bralec svetujem vam, da v dogovoru z vašim zdravnikom opravite omenjeno diagnostiko kašlja.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.