Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Starostna razlika med partnerjema


Vprašanje:

Pozdravljeni!

S fantom sva v zvezi 5 let, skupaj tudi živiva, nimava otrok. Načeloma je super fant in na splošno se kar dobro ujameva. Imam ga rada. Moj največji problem v je pomanjkanje seksa. Glede tega sva se v zadnjem letu močno oddaljila. Iz njegove strani mi primanjkuje strasti in velikokrat imam občutek, kot da si me ne želi. Seveda sem se postopoma od njega seksualno oddaljila tudi sama, saj me ne zadovolji na takšen način kot si želim. Velikokrat sem se z njim to poskušala pogovoriti vendar brez uspeha. Prav tako pogrešam malce razburljivosti in spontanosti, saj me vse skupaj že pošteno dolgočasi. Pred nekaj meseci pa sem na spoznala moškega, ki mi je postal zelo všeč. Postopno sva se spoznavala, dopisovala in tako tudi zapletla. Mislim, da sem se kar malo »zatrapala« vanj. Je bolj odločen in v nekaj pogledih drugačen od mojega fanta, kar me privlači. Sedaj si on želi resne zveze in z menoj načrtuje prihodnost in imam občutek, da je glede tega kar resen. Daje mi občutek varnosti. Je samski, vendar je od mene starejši 18 let. Do spolnosti še ni prišlo. Če bi živela v popolnem svetu, bi se prepustila in odšla z njim,  vendar pa me je v realnosti tega pošteno strah. Ne vem, kako se bodo stvari odvijale. Sem v precepu, ali naj vztrajam v sedanji zvezi in poskušam stvari popraviti, izboljšati, ali naj naredim korak in poskusim nekaj novega. Sedanjega fanta nočem prizadeti, vendar pa si po drugi strani ne predstavljam, da bi celo življenje živela tako, kot živim zdaj. Prav tako še nočem imeti z njim otrok samo zato, da bi se nekaj spremenilo, saj se bojim, da bi se stvari še poslabšale. Po drugi strani pa ne vem, kaj bi sledilo, če bi se prepustila novi zvezi. Prav tako vem, da mojim staršem ne bi bila všeč moja odločitev, saj je ta moški samo nekaj let mlajši od njih samih, sedanjega fanta pa imajo radi. Njihova podpora in sprejemanje mi veliko pomenita. Vem, da se bom konec koncev morala odločiti sama, vendar pa me vseeno zanima vaše mnenje in kakšen pogled imate na takšno starostno razliko med partnerjema.

Za mnenje se vam najlepše zahvaljujem.

Odgovor:

Pozdravljeni,

v pismu si zastavljate številna vprašanja, obenem pa nanje podajate tudi odgovore, torej opravljate presojo o situaciji v kateri ste soudeleženi in vas vodi do sprejetja odločitve. Vaša zaznava in doživljanje situacije vključujeta tudi skrb za druge, kar je pomembno, ne sme pa biti odločilno pri ravnanjih, ki jih boste sprejeli. V ospredju ste vendarle vi, vaše želje in potrebe, in razmišljanje, kako lahko znotraj obstoječega odnosa zadovoljite svoja pričakovanja in kako realno lahko ocenite, da bi jih v novem odnosu.

Starostna razlika sama po sebi nima vpliva, ima pa ga način, kako tešimo psihične potrebe v določenem obdobju, pri čemer ponovno ni nujno, da jih lahko tešimo različno zgolj zaradi starosti, temveč že zaradi lastne naravnanosti. S tem se srečujete tudi v odnosu s fantom, ki je sicer vaših let, vendar je vajin način tešenja potreb raznolik. Res je, odločitev je zgolj in samo vaša, pa tudi odgovornost, ki je del vsake naše odločitve.

Srečno!
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal