Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Glivice in še marsikaj


Vprašanje:

Pozdravljeni! Že dolgo časa odlašam s soočenjem s svojimi kožnimi težavami, predvsem zato, ker nisem hotela paničariti, in sem nekako menila, da bodo stvari minile same od sebe, oz. niso vzrok kakšnih večjih težav. Mogoče še vedno niso. Že nekaj časa opažam drobne mehurčke na dlani in prstih na roki, sprva sem pa tja kakega, kakšnega pol leta pa v večjem številu. Včasih so manj vidni, včasih bolj. Niso izrazito srbeči, niti kako drugače moteči, razen tega, da so. Pred dvema mesecema, tik preden sem zbolela za pljučnico, so se mi med prsti na nogah pojavile rane, po prenehanju jemanja antibiotikov še vaginalne glivice, oboje sem začasno uspela odpraviti. Začasno. Rane med prsti na nogah so se ponovno pojavile, prav tako vaginalno vnetje, dolgo časa pa sem tudi opažala boleče palce obeh nog in lomljenje nohtov na palcih. Za to sem nekaj časa krivila obutev, v smislu, da pritiska na palca in me zato bolijo. Prvič se mi je tovrstna bolečina pojavila pred tremi leti, vmes je izginila. En teden nazaj sem ponovno zbolela za infektom na dihalih (predvsem v zimskem obdobju zbolevam za bronhitisom, pljučnico in se najmanj dvakrat na leto zdravim z antibiotiki), zato sem ob obisku zdravnika pokazala preostale naštete omenjene težave, ter dobila recept za tablete Lamisil in mazilo Canespor. Z uporabo bom pričela čez en teden, toliko mora miniti od prenehanja jemanja antibiotikov. Svojo zdravnico sem enkrat že povprašala, ali bi bilo možno, da se je v mojem telesu običajna prisotnost kandide razširila, saj seveda na seznamu simptomov kandide lahko odkljukam večino njih, pa tudi vzroki nastanka se ujemajo (veliko sladkorja, dolgoletno jemanje KT, antibiotiki, ... ). Bila je mnenja, da je to bolj modna muha, načeloma sem se z njo strinjala. Po izbruhu glivic na nogah, nohtih, rokah me je malce zaskrbelo, koliko časa se to že vleče, pa nisem nič ukrepala. Zanima me vaše mnenje, in pa odgovor na vprašanje, ali lahko, glede na to, da naj bi tudi mehurčki na dlaneh bili glivice, prenesem le-te na glavo, obraz, drugod po telesu ... In če sem jih imela že toliko časa, potem je lahko z njimi "okuženo" vse, česar sem se v tem času dotaknila? Po telesu, predvsem po podlakti in golenih se mi zvečer, včasih tudi čez dan, pojavljajo drobne rdeče pikice, ki so nadležno srbeče. Še ena od nejasnosti, a tudi to težavo ponavadi takoj po izboljšanju odmislim in povežem z na splošno občutljivo kožo.

Bodi dovolj vprašanj zaenkrat, v naprej lepa hvala za vaš čas in odgovore!

Odgovor:

Spoštovani!

Vseh odgovorov vam ne morem dati dopisno. Po antibiotični terapiji se Candida lahko začasno razmnoži in vaginalna kandidoza ni posebnost. Ponavadi se bakterijska in glivična flora spontano normalizira nekaj časa po prenehanju jemanja antibiotika. Če se vam mehurčki na rokah in podplatih pojavljajo kljub jemanju Lamisila in uporabi Canespor kreme, je glivična okužba malo verjetna, Lahko bi šlo za dishidrotični dermatitis, ki je kronična kožna bolezen nejasnega vzroka in jo lahko zdravimo le simptomatsko.
Glivične okužbe s kandido ni mogoče prenašati na vse dele telesa - Candida uspeva le na določenih predelih, kjer ima dobre pogoje za razmnoževanje - na lasišču je ne poznamo.
Ker so vaše težave zelo kompleksne, vam v primeru vztrajanja svetujem pregled pri dermatologu.

Lep pozdrav!

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.