Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prosim za pomoč!


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Upam da mi lahko pomagate. Stara sem 17 let.  Imam ta problem, da sem zelo depresivna in negativna oseba. Ampak nisem bila vedno taka. Začelo se je pred štirimi leti. Nobenemu ne zaupam, mislim, da mi vsi lažejo, da vsi govorijo za mojim hrbtom, zelo veliko se KUJAM za brezveze in skoraj vsak dan se kregam s prijatelji in doma in potem jokam. Razjezim se zaradi majhnih in nepotrebnih stvari. Zelo sem živčna. Zelo težko se komu odprem, saj mislim, da me bodo razočarali ali prizadeli, saj so me v preteklosti veliko in se bojim, da se bo ponovilo. To kar sem naštela se dogaja vsak dan. Zaradi mojega vedenja počasi izgubljam prijatelje. Ponoči velikokrat ne morem spati, jemala sem tablete, da bi mi pomagali pri počutju, ampak mi niso pomagali. Prosim, pomagajte mi. Morda se vam zdi, da to ni nič, saj vem, da je veliko drugih, ki bolj potrebujejo pomoč kot jaz, ampak vseeno vas prosim, da mi poveste, kaj naj naredim, da bom normalna, sproščena, da se bom nehala trmit in jezit za vsako stvar.  Zaradi tega sem začela tudi veliko piti in kaditi ter zadnje čase sem začela tudi kaditi travo, ker mi pomaga tisti trenutek, da se bolje počutim. Prosim, rada bi se spremenila, pa ne vem kako.

Hvala.

Odgovor:

Pozdravljena!

Mislim, da za reševanje težav, ki ste jih opisali potrebujete strokovno pomoč. Brez korektne strokovne obravnave se te težave lahko še razrastejo in poglobijo, ter pustijo posledice za celo življenje.
V času pubertete in mladostništva smo izpostavljeni izrazitem nihanju spolnih hormonov, ki imajo veliki vpliv na počutje in razpoloženje. Posledično se dokaj pogosto v tem obdobju razvije anksiozno-depresivna motnja, ki se večinoma s stabilizacijo hormonov omili. Težave, ki ste jih opisali so najverjetneje sprožene po tem mehanizmu. Pomemben podatek, ki vpliva na globino in potek depresije, ima tudi morebitna družinska obremenjenost (kakršne koli psihiatrične bolezni ali motnje, alkoholizem ... ). Ko so simptomi tako izraziti (kot pri vas), da pomembno vplivajo na kvaliteto življenja in funkcioniranje na pomembnih življenjskih področjih, to terja jemanje zdravil iz kroga antidepresivov. Žal niste napisali kakšna zdravila ste jemali in kdo vam jih je predpisal. Namreč pomirjevala hitro učinkujejo, vendar poglabljajo depresijo in ustvarjajo odvisnost. Antidepresivi terjajo več časa jemanja za to, da bi se človek počutil boljše, vendar ob jemanju v trajanju 9 do 12 mesecih praviloma pripeljejo do umika simptomatike, če so ustrezno izbrani (prva izboljšanja opazimo praviloma v četrtem tednu jemanja).
Nezaupanje in pričakovanje, da vas bodo ljudje razočarali in prizadeli, pa je verjetno posledica nakopičenih slabih izkušenj iz odnosov z bližnjimi. Pri odpravljanju takšne naravnanosti do drugih, kar dolgoročno osebo onemogoči v vzpostavljanju in ohranjanju dobrih medosebnih odnosov, pa pomaga le daljše psihoterapevtsko delo na sebi. Če se za to ne odločite, je realna nevarnost, da se boste osamili, kar bo vašo depresijo le še poslabšalo, poglobilo.
Priporočam vam, da se posvetujete s psihiatrom glede izbire antidepresiva in da poiščete dobro usposobljenega psihoterapevta ter se vključite v psihoterapevtsko obravnavo.
Bojim se, da se te težave same od sebe ne bodo umaknile, zato vam svetujem, da strokovno pomoč poiščete čim prej.

Lep pozdrav!
 Biserka Ilin, dr. med

Neaktiven

Biserka Ilin, dr. med

Depresija Vzgoja otrok

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.