Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Starostnika


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Oče star 83 let je zbolel - benigni tumor, pred leti je imel zlom hrbtenice, ki ni bil zdravljen, tako da je delno pokreten. Tumor povzroča zaspanost, apatičnost in včasih tudi zmedenost (ne ve več telefonirati, za praznik ne čestita).  Kakšen dan je bolj zbran . Dan prespi, se ne pogovarja, ne zanima ga nič. Njegovo delo je to, da se prebudi, vsede k mizi, gre na stranišče in dalje spi. Naša težava pa je mama, ki je stara 80 let, še vse doma naredi, se vozi z kolesom, skratka dobro gibčna. Je pa zapadla v depresijo, ker ne razume očetove bolezni. Oče ne želi plenice , ker še gre na stranišče, če pride pravočasno. Ampak kljub uriniranju v stranišče se polula mimo,  po sebi ali po tleh. Mama je v nekaj letih shujšala 20 kg,  tako da jih ima samo še 55. V zadnjih 5 mesecih je začela z antideprisivi. Obe z sestro ji razlagava, naj se sprijazni z situacijo in naj razume da so drugi še bolj bolani. Mama misli, da ji oče to dela zanalašč, da ji nagaja. Ne sprejme naših napotkov,  a o težavah pa nam govori. Vem da je hudo, pomagamo kolikor lahko . Včasih se vprašam ali oče res ne ve, ali dela to namerno. Kaj naj strogo nastopimo z njim, ali naj mami rečemo, da naj ne toži o težavah,  če nas potem ne posluša. Mislim da bi ji bilo vse lažje prenašat, če bi oče bil vsaj komunikativen , ker nima nikogar za pogovor v času ko je doma.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Menim, da oče, to kar ste opisali ne dela nalašč. V njegovih letih se dokaj pogosto počasi razvije demenca, katero spremlja tudi depresija, ki je lahko del opisanih težav. Možganski tumor lahko povzroči tudi opisane težave. Menim, da oče potrebuje nego in vodenje strokovno usposobljenega osebja, še posebej, ker mama nima razumevanja za njegove težave in nima potrpljenja z njim. Verjetno se mama ne zmore sprijazniti s tem stanjem in na podlagi opisanega mislim, da je žal majhna možnost, da bi jo uspeli pripraviti do boljšega sodelovanja.
Svetujem vam, da očeta namestite v dom za starejše občane kjer bo deležen strokovne nege in zdravniškega nadzora. Mama bo s tem razbremenjena in bo lahko zaživela bolj kakovostno, glede na to, da je od očeta bistveno bolj vitalana.
Vem, da ste vložili veliko napora v to, da bi mamo pripravili do boljšega razumevanja problema in do bolj konstruktivnega sodelovanja vendar, kot ste sami izkusili, to ne daje nobenega rezultata. Zaradi zaščite vseh vas vpletenih vam svetujem, da problem rešite na ta način, da mamo razbremenite situacije, kateri očitno mentalno in čustveno ni kos.


Lep pozdrav!
 Biserka Ilin, dr. med

Neaktiven

Biserka Ilin, dr. med

Depresija Vzgoja otrok

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.