Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zapora črevesa


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Sem farmacevtka in me zanima, kako ločiti zaporo črevesa od običajnega zaprtja? Če pride pacient z napihnjenim trebuhom, nezmožnostjo odvajanja (blata in plinov) in bolečino v trebuhu, mu lahko dam odvajalo? Gre tukaj za ileus? Vem, da obstaja obstrukcijski in paralitični ileus. Je odvajalo nevarno le pri mehanski obstruciji črevesa? Pustimo tukaj dolgoročno jemanje in odvisnost od odvajal. Zanima me, kdaj poslati človeka na urgenco in kdaj mu svetovati odvajalo? Je bolečina tisti odločilni dejavnik?

Hvala!

Odgovor:

Spoštovani,

zapora črevesa je vsekakor zelo resno klinično stanje, kjer odvajal ne dajemo. Kadar bolnik pove, da so se mu zaprli vetrovi in blato in ga sili na bruhanje, je to znak, da gre morda za črevesno obstrukcijo. Paralitični ileus je bolj pogost pri obsežnih operacijah ali komplikacijah le-teh. Pri zapori črevesa je potrebno vedeti, kaj bi lahko bil vzrok. Pri hospitaliziranih bolnikih velikokrat skušamo spodbuditi črevo s klizmo, ki se lahko brez težav izprazni skozi anus.
Vem, da so farmacevti pogosto izpostavljeni že kar nasilnim bolnikom, ki zahtevajo zdravila tako, kot so si sami zamislili. Želim vam, da bi se znali pravilno odločiti in svetovati bolnikom v njihovo dobro.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.