Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kaj moram upoštevati pri izbiri dobrega osebnega trenerja


Vprašanje:

Pozdravljeni,

prosim za nasvet. Pred leti sem za 10 ur najela osebnega trenerja, ki pa me žal ni prepričal  - niti s strokovnostjo niti z odnosom. Zato sem do trenerjev izgubila zaupanje ter prenehala vaditi. Misel na vadbo in na osebnega trenerja mi je ponovno vzbudila prijateljica, ki je zelo zadovoljna s svojim trenerjem in tudi po opisu sodeč je to čisto nekaj drugega. Žal pa je prijateljica iz drugega kraja zato si trenerja ne moreva deliti. Prosim za vaš nasvet, kako naj izberem dobrega osebnega trenerja, saj se ne bi rada ponovno opekla, ker za v tretje ne bom zbrala energije.

Za odgovor se že v naprej zahvaljujem.

Odgovor:

Pozdravljeni,

Iz dveh razlogov obžalujem, da z izbranim trenerjem niste bili zadovoljni:
1. vi niste dosegli željenih ciljev in niste imeli priložnosti, da bi uživali v vadbi, zaradi česar ste vadbo opostili in ste posledično na izgubi.
2. zaradi slabega in nestrokovnega dela samooklicanih "osebnih trenerjev", za katerega se je oklical vsakdo, ki je imel "malo večji biceps", je močno načet ugled in kredibilnost celotne stroke.
Po mojih opažanjih je naziv osebni trener na trenutke pridobil celo negativen prizvok, kar me zelo žalosti.

Osebni trener mora biti strokovno usposoblen - najbolje Fakulteta za šport, smer kondicija ali fitnes ali preko strokovnih usposabljanj, ki jih v Sloveniji izvaja Zveza osebnih trenerjev Slovenije ali Fitnes zveza Slovenije. V večini imajo tovrstni kadri dejavnost tudi pravno-formalno urejeno.
Poleg strokovne usposobljenosti je zelo pomembno, da se osebnostno ujameta, saj bosta skupaj preživela kar nekaj časa. Opazujte njegov pristop k delu: se med vadbo ukvarja z vami ali osvežuje facebook profil? Zamuja?

Zaželjeno je, da trener ni samo teoretik, in da tudi sam trenira oz. vadi, kajti le tako je trener zgled in ima več občutka za intenzivnost, izbiro vaj, "fine nastavitve"... (s tem pa ne mislim, da mora biti v vrhunski formi). Dober osebni trener vas bo znal motivirati, vadbo bo naredil dinamično in zanimivo, obenem pa prilagojeno vašim zmožnostim, potrebam in ciljem.

Mogoče malo za šalo malo zares poglejmo še kdo ni osebni trener:
  • osebni trener ni nujno tista oseba v fitnesu, ki ima največ mišic,
  • osebni trener ni nekdo, ki hodi v fitnes in bi po službi še koga "potreniral",
  • bivši športnik brez dodatnih usposabljanj tudi ni osebni trener.

Od osebnega trenerja morate pričakovati več kot to, da vas vodi od trenažerja do trenažerja in šteje ponovitve.

Veliko sreče in upam, da bo izbrani trener pustil boljši vtis.

Lep pozdrav!