Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dieta proti kandidi in holesterolu


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni,

upam, da ste pravi naslov za moje vprašanje. Spomladi sem ugotovila, da imam težave s kandido, ki mi je povzročala želodčne težave, težave s prebavo in utrujenost. Odločila sem se za proti kandidno dieto, pred samo dieto pa sem opravila krvno preiskavo, ki je pokazala nivo holesterola v krvi 4,8. Diete sem se striktno držala, izločila sem ves sladkor (jedla sem zgolj kislo vrsto sadja), pšenico (v poštev je prišla zgolj pira), jedla nisem nič mastnega, uporabljala sem zgolj nenasičene maščobe (kokosovo olje, kokosovo maslo, olivno olje). V kombinaciji z bioresonanco mi je uspelo omiliti kandido in tudi počutje je bistveno boljše. Se vedno se držim, da sladkorja ne jem, v jedilnik sem uvedla še sadje. V službi so me poslali na redni zdravniški pregled, ko pa sem dobila rezultate krvne slike sem bila šokirana, saj je na izvidu pisalo: povišan holesterol in to kar 6,2. Svetujejo mi dieto, vendar resnično ne vem, kaj več naj izločim, ker se prehranjujem kar se da zdravo. Priznati pa moram, da sem športno neaktivna. Zanima me, če je možno, da tovrstna dieta vpliva na povišanje holesterola?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni.

Hvala za vaše vprašanje. Odgovor bom skušala razdelati po področjih o katerih me sprašujete. Pa začniva s kandido. Ta vrsta glivice je normalno prisotna v naših prebavilih in skupaj z ostalimi mikroorganizmi sestavlja del naravne mikroflore črevesja. Res je, da se njen delež ob določeni prehrani (kadar uživamo več hrane bogate z ogljikovimi hidrati ali sladkorjem) lahko nekoliko poveča, vendar se, ko prenehamo s povečanim uživanjem tovrstne hrane, njen delež v črevesju tudi zmanjša. Tovrstno nihanje zastopanosti kandide in ostalih mikrobov v našem črevesju je normalno in ne predstavlja ogroženosti za zdravje. Velja, da je »okuženost« prebavil s kandido ravno zaradi njenega naravnega nihanja, medicinsko težko dokazati. In ker gre za naraven in normalen pojav, to dokazovanje niti ni potrebno.  Res je, da v primeru, ko kandida povzroči vnetje sluznic ali kože (pri ženskah je pogosta infekcija nožnice) zdravnik v namen zdravljenja okužbe in vnetja predpiše ustrezna zdravila v obliki antimikotikov.

Težave s prebavili in utrujenostjo, ki jih omenjate je moč pripisati tudi številnim drugim vzrokom. Svetujem vam, da poleg polnozrnatih izdelkov iz žit, občasno vendarle uživate tudi izdelke iz bele moke (v kolikor nimate dokazane celiakije ali druge oblike intolerance na gluten), saj bi povečane količine vlaknin, ob uživanju zgolj polnozrnatih izdelkov, dolgoročno lahko vplivale na zmanjšan delež železa v krvi. Svetujem vam tudi, da hrano bogato z ogljikovimi hidrati uživate v enem obroku dnevno, saj tovrstne snovi potrebujete kot vir energije, za regeneracijo in nemoteno delovanje živčevja in možganov. Tudi sadje si nekajkrat tedensko v zmernih količinah (jabolko na dan, banana na dan …) lahko privoščite. To, da ste v prehrano uvedli maščobne kisline je zelo dobro in vam svetujem, da tudi iz naslova povišanega holesterola z uživanjem tovrstnih maščob nadaljujete. Poleg omenjenih maščob lahko uvedete tudi repično olje, ki ima za človeško telo zelo ustrezno razmerje n-3 in n-6 maščobnih kislin.

Pa se dotakniva še povišane vrednosti holesterola v krvi. Priporočljivo je namreč, da vrednost skupnega holesterola v telesu ne presega 5 mmol/l krvi. V vašem primeru je ta vrednost malce povišana. Svetovala bi vam, da uživate hrano bogato s snovmi, ki znižujejo raven holesterola. To pomeni, da pojeste dovolj sveže zelenjave, ki z antioksidanti in vlakninami, ki jih vsebuje znatno pripomore k zniževanju vrednosti holesterola, prav tako lahko uživate zeleni čaj (do 2 skodelici dnevno) in že zgoraj omenjene nenasičene maščobne kisline, ki pa jih zaradi lažjega izkoristka ne mešajte z mlečnimi izdelki. Jeste lahko tudi ajdo in lan. Predlagam pa vam, da pojeste manj mastne hrane, omejite porabo mesnih izdelkov, jajc in sladkih živil ter uživate mleko in mlečne izdelke z manj maščobe. Sklepam, da dieta proti kandidi ni imela posebnega vpliva na povišano vrednost holesterola pri vas, in menim, da je povišana vrednost holesterola v krvi prej posledica stresa, kot »slabih« prehranskih navad. Kljub skrbi za zdravo prehrano pa vam svetujem, da v vaš vsakdan vnesete še vsaj pol ure športne aktivnosti, ki je za ohranjanje zdravja in dobrega počutja zelo pomembna.

Lepo vas pozdravljam!
Dr. Lea Lukšič

Neaktiven

Dr. Lea Lukšič

Prehranski dodatki in dopolnila Zdrava hrana

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.