Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ali je mleko res zdravo?


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni,

še vedno imam premalo informacij oz. kroži toliko raznolikih mnenj - je mleko za odraslega človeka zdravo? Oziroma: katero mleko, če sploh katero, naj bi odrasla oseba pila? Kravje, kozje ... živalsko ...? Najbrž tudi pri mlečnih nadomestkih iz rastlinskih vrst ni enaka zgodba ...? Kako oz. s čim mleko nadomestiti, če imamo tako opevane vitamine in minerale? Ali ga morda sploh ne potrebujemo, ker s prehrano že tako ali tako dobimo dovolj hranil? Morda pa je moje vprašanje še bolj bistveno za mojega sina, ki je sedaj star petnajst let. Ali on potrebuje piti mleko?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Hvala za zanimivo vprašanje! Se strinjam z vami, da je bilo na temo mleka že veliko napisanega, tako o njegovi škodljivosti, kot tudi koristih za naše zdravje. Naj vam sprva odgovorim na vprašanje o mleku živalskega izvora! Seveda velja, da nam kot odraslim sesalcem ni potrebno uživati mleka, kot nujnega živila v naši prehrani. Res pa je tudi, da ima mleko ugodno prehransko sestavo in vsebuje veliko za nas koristnih snovi, ki pa jih lahko brez težav dobimo tudi iz drugih živil , če je naš jedilnik pestro sestavljen. Če nimate ugotovljene intolerance na laktozo (mlečni sladkor) ali morebitne alergije na določene beljakovine v mleku živalskega izvora, potem lahko mleko (kravje, kozje ali katero drugo) uživate. Svetujem pa vam, da z njim ne pretiravate, saj večje količine užitega mleka v prehrani pri ljudeh, ki so odrasli, lahko s časoma privedejo do intolerance predvsem na mlečni sladkor (laktozo), ki je prisoten v mleku živalskega izvora. Predlagam vam, da mleko uživate nekajkrat tedensko, prav gotovo pa ne vsak dan. Kot nadomestek si lahko privoščite jogurt ali kefir, ki vsebuje manj laktoze.

Nasprotno pa velja za mleko rastlinskega izvora, to namreč ne vsebuje laktoze in tudi njegova sestava je drugačna kot sestava mleka živalskega izvora in si ga lahko privoščite vsak dan. Malce več previdnosti namenite predvsem sojinemu mleku, saj so v njem prisotne snovi imenovane fito-estrogeni. Gre za snovi, ki so po svoji biokemijski strukturi podobne našim spolnim hormonom. Fito-estrogeni se tako vključujejo v hormonski cikel naših spolnih hormonov, na način, da zasedajo receptorje zanje in tako onemogočajo vključevanje našim spolnim hormonom. To dognanje je sicer pomembno za ženske v menopavzi, ki imajo lahko določenih spolnih hormonov (estrogena) v določenem obdobju preveč in si z živili iz soje lahko pomagajo, da nekoliko omilijo delovanje lastnih spolnih hormonov in si tako lajšajo težave, ki nastanejo kot posledica menopavze. Pri vseh ostalih ženskah pretirano uživanje sojinega mleka ni priporočljivo.

Enako velja tudi za mlajše moške, saj sojino mleko lahko ovira nemoteno delovanje spolnih hormonov tudi pri njih. Vsa ostala mleka rastlinskega izvora pa so varna in jih lahko brez težav uživate tudi vsak dan. Za vašega sina, ki sedaj prihaja v odraslo dobo svetujem enako, kot za vas. Tudi on nujno ne potrebuje mleka živalskega izvora, če pa mu je to všeč si ga lahko privošči nekajkrat tedensko. Lahko pa ga nadomesti tudi z mlekom rastlinskega izvora, ki pa zaradi njegove mladosti naj ne bo sojino.

Lepo vas pozdravljam!
Dr. Lea Lukšič

Aktiven

Dr. Lea Lukšič

Prehranski dodatki in dopolnila Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal