Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Fiksni aparat in prenehanje zdravljenja


Vprašanje:

Pozdravljeni,

na vas se obračam s precej obupanim vprašanjem. In sicer imam pritrjen fiksni aparat na obeh čeljustih od jeseni 2010. K ortodontu sem nehala hoditi leta 2012 zaradi hujših psihičnih težav, ki so se sedaj umirile. Aparat je že v precej slabem stanju, a bi zobe res rada popravila. Takrat sem uveljavljala aparat še preko zavarovalnice, sedaj sem stara 23 in me je dobesedno sram pokazati zobe ali iti k ortodontu, zato odlašam že kar nekaj časa, kot je očitno. Kakšne so opcije, da nadaljujem zdravljenje, ali je to sploh možno po tako dolgem času, ker se stanje samo slabša?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Po pravilih ZZZS prekinitev ortodontskega zdravljenja, ki traja več kot 6 mesecev, pomeni izgubo pravice do ortodontskega zdravljenja na račun ZZZS. Vendar pa, ker navajate, da ste imeli resne zdravstvene težave o katerih gotovo obstaja medicinska dokumentacija in torej obstajajo objektivni razlogi za prekinitev ortodontskega zdravljenja, vam predlagam, da napišete vlogo za ponovno odobritev zdravljenja na račun ZZZS. Najbolje, da se obrnete na območno enoto ZZZS, kjer ste obiskovali ortodonta, ali pa kar na Direkcijo ZZZS v Ljubljano. Naslove dobite na spletni strani ZZZS. V vlogi natančno navedete razloge za prekinitev zdravljenja in priložite vso dokumentacijo, ki jo premorete.

V vsakem primeru vam tudi priporočam, da se oglasite pri ortodontu, katerega ste obiskovali. Pogledal bo stanje vaših zob, ponovno ocenil vašo nepravilnost in vam lahko svetoval glede vloge na ZZZS. Tudi, če vam ponovno zdravljenje zavarovalnica ne odobri, bosta z ortodontom morala poiskati neko rešitev vašega problema, zato se kar pogumno naročite na pregled.

Srečno in lep pozdrav!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal