Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Center za socialno delo, oskrba starostnika


Vprašanje:

Lep pozdrav!

Prebrala sem, da se bolnika po odpustu lahko namesti v dom starejših občanov. V našem primeru je bolniku ostalo le še nekaj mesecev življenja, živi sam, prejema socialno denarno pomoč in nima nikogar, ki bi po odpustu ustrezno poskrbel zanj. Od sorodnikov ima brata, ki tudi živi od denarne pomoči. Zanima me ali se v tem primeru obrnemo na center za socialno delo? Ali je možno, da odklonijo pomoč in na koga se v tem primeru obrnemo?

Iskreno se vam zahvaljujem za odgovore.

Odgovor:

Spoštovani,

vsekakor vam morajo na pristojnem centru za socialno delo pomagati. Po zakonu so za ostarelega človeka dolžni poskrbeti njegovi otroci, zakonec ali izvenzakonski partner oziroma partnerica. Če prav razumem, gospod o katerem je govora, nima nikogar od zgoraj naštetih. Njegov brat ali morebitni nečaki, zanj niso dolžni poskrbeti ali plačevati oskrbnine v domu za ostarele. V primeru, ki ga opisujete (glede na dejstva, ki ste mi jih navedli), se navadno uredi zadevo tako, da se gospoda namesti v enega od domov za ostarele, na centu za socialno delo pa se ureja doplačilo, saj bi oskrbo v domu za gospoda v opisanem primeru morala doplačevati občina, kjer ima omenjeni prijavljeno stalno bivališče. Moram vas pa opozoriti, da v tem primeru občina da zaznambo na nepremičnino (če je gospod lastnik nepremičnine ali dela le-te). V tem primeru bodo gospodovi dediči načeloma morali vračati vsaj del denarja, ki ga bo občina namenila za doplačevanje domske oskrbe.
Predlagam, da se najbližji zglasite na pristojnem centru za socialno delo, saj mi niste navedli vseh podrobnosti, ki lahko vplivajo na rešitev zadeve.

Želim vam uspešno spopadanje z nastalo situacijo in veliko sreče.

Lep pozdrav!


 Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Aktiven

Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Bolezni starostnikov

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal