Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Depresija


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam problem glede depresije v nosečnosti. Sem v petem mesecu in me boli trebuh in tišči na momente v prsih. Moj partner je ob meni in mi je v oporo, ampak sedaj  me je začelo pri njem večina stvari motit (primerjati sem ga začela z bivšim fantom). Mogoče me zaradi bivšega neko ljubusumje obdaja, ker sem izvedela, da ima mogoče punco. Sedaj imam željo biti samska in se zabavati in ne morem se sprijazniti s tem, da se bom morali odselit in biti družina zase. Ob misli na te stvari se v meni začne vrteti vse sorte v glavi in pomislim le na najslabše stvari in me je strah in sram, kaj bojo ljudje rekli in govorili, kakšen bo otrok - če bo priden, delal probleme ... Ne znam si več razlagati stvari in mi je za vse vseeno. Zadnjič sem verjetno mojega partnerja prizadela tudi s tem, ko sem mu rekla, da si otroka ne želim več in bi najraje splavila. Predno sem zanosila sem si močno želela otroka, življenje z partnerjem ... Prve tri mesece me je bilo strah, da bo kaj narobe, pa še težave sem imela, zato sem bila tudi na bolniški. Sedaj, ko se je situacija obrnila in se počutim mnogo bolje, se mi je začela pa tesnoba, depresija, še sama ne vem, kaj mi je.

Bila bi zelo hvaležna za pomoč, ker resnično ne vem, kako si lahko pomagam.

Odgovor:

Spoštovana!

Glede bolečin v trebuhu in tiščanja v prsih se pogovorite z porodničarjem oz. svojim zdravnikom.

Strahovi v zvezi s korenitimi spremembami, ki vas čakajo z materinstvom pa so naravni, če le niso pretirani in so vsaj deloma uravnoteženi z veselim pričakovanjem.

Morda bo dovolj že pogovor s kakšno prijateljico, ki je vse to že dala skozi in pa s svojo materjo ali drugo starejšo žensko sorodnico. Če pa bi se tesnoba in depresija stopnjevale, obiščite psihološko službo v vaši porodnišnici. Seveda ste dobrodošli tudi pri nas.

Dalj trajajoče zmerno ljubosumje na bivšega partnerja pa je znak pretekle iskrene ljubezni in se ga ni treba sramovati.

Srečno!
dr. Roman Paškulin, dr. med.

Aktiven

dr. Roman Paškulin, dr. med.

Depresija Zasvojenost z alkoholom, drogami in tabletami Osebnostna rast

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal