Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Operacija prsi


Vprašanje:

Pozdravljeni,

star sem 48 let in imam povečane prsi, ki me motijo. Zanima me, kako poteka operacija? Je kakšna ovira, ker imam srčni spodbujevanik?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

kirurška tehnika korekcije ginekomastije, kot imenujemo povečanje dojk pri moškem, je odvisna od velikosti in sestave dojk. Prsi, ki so pretežno sestavljene iz maščobnega tkiva, odstranimo skozi kratke reze z liposukcijo. Če so dojke povečane zaradi gostejšega žleznega tkiva, ga z liposukcijo ne moremo odstraniti v celoti. Žlezo odstranimo skozi kratek rez v spodnjem polu prsnega kolobarja. Pri zelo velikih in povešenih dojkah s slabo elastično kožo moramo odstraniti tudi odvečno kožo in prikrojiti kožni pokrov, kar pusti na prsnem košu daljše in bolj opazne brazgotine. Operacijo opravimo običajno v splošni anesteziji ali sedaciji z nadzorom. Le pri zelo majhnih dojkah jo lahko za vas dovolj udobno izvedemo v lokalni anesteziji.

Seveda morate izbranemu kirurgu omeniti srčni spodbujevalnik. Zaradi varnosti v njegovi bližini ne smemo uporabljati električnega noža, s katerim režemo tkiva in hkrati zaustavljamo krvavitev. Električni tokovi bi lahko povzročili napačno delovanje spodbujevalnika. To seveda ne pomeni, da niste primerni za ta kirurški poseg, le kirurgi si moramo pomagati z drugimi instrumenti.

Lep pozdrav.
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.