Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Analiza pisave


Vprašanje:

Pozdravljeni,

velikokrat se zgodi, da naša pisava ni vedno enaka. Odvisna je od tipa pisala, podlage itd. Zanima me, koliko to vpliva na rezultat analize pisave? Kateri so še dejavniki, ki vplivajo na analizo in kako natančno se da analizirati osebnost na podlagi pisave? Zraven me še zanima kako dolgo mora biti besedilo, da se lahko naredi natančna analiza? Ali je možno, da vam pošljem besedilo, da mi podate okvirno analizo?

Hvala vnaprej za odgovore in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Prav imate: razpoloženje, tip pisala, podlaga in morda še kaj, vplivajo do neke mere na to, kakšna bo vaša pisava. Če ste npr. jezni, bo pisava bolj oglata, če hitite, bo pisava lahko bolj nitkasta in manj čitljiva, če ste utrujeni, bo morda vaša pisalna linija padajoča, ipd. A v bistvenih elementih ostajajo specifične značilnosti pisave enake. Pomembno je vedeti, da temelji analiza pisave na opazovanju, merjenju in povezovanju številnih pisalnih potez. Za analizo pisave so npr. pomembni: naklon v pisavi, robovi, velikost, cone, ritem, pritisk, pisalna linija, razmik med vrsticami, besedami in črkami, velike začetnice, podpis, začetne poteze, in drugo. Menim, da je analiza pisave poleg osebnostnih testov in razgovorov dobro psihodiagnostično sredstvo za ocenjevanje človekove osebnosti.

"A nobena psihodiagnostika ne more uiti subjektivnosti", je potrdil tudi naš znani teolog in psiholog Anton Trstenjak. S pomočjo analize pisave lahko spoznate razpoloženje in čustva pisca, raven življenjske energije, načine mišljenja, socialne značilnosti, samopodobo, potencial za doseganje ciljev, nadarjenosti, negotovost, integriteto (iskrenost, poštenost), strahove in obrambo pred njimi. Za potrebe analize pisave je potrebno napisati eno stran in še tretjino besedila na drugi strani. Ne pozabite na podpis. V okviru Vivinega svetovanja ne morem analizirati pisave, lahko pa odgovarjam na konkretna vprašanja, ki se nanašajo na to področje. Torej, lahko pošljete besedilo in vprašate o kakšni konkretni osebnostni lastnosti ali pomenu konkretne pisalne poteze, ki je v besedilu. Z veseljem bom odgovorila.