Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Grafologija - kaj pa tiskane črke in cirilica?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

z grafologijo oz. analizo pisave sem malo seznanjen, tako da sem se vedno spraševal, kaj moja pisava pove o meni. Ker nisem nikoli blestel v "lepoti" pisave (vedno sem bil znan kot oseba, ki ne piše lepo), se vse večkrat poslužujem pisanja s tiskanimi črkami. Iz tega razloga me zanima, ali je že tukaj kakšna razlaga oz., ali je za vas vseeno ali analizirate besedilo napisano s tiskanimi črkami oziroma besedilo s pisanimi? Prav tako me zanima, kako poteka analiza v primeru pisanja cirilice? Ali analize besedil pisanih v cirilici tudi obstajaj? Če obstajajo, ali se to analizira na isti način kot to počnete vi?

Najlepša hvala za odgovor in veliko uspehov.

Odgovor:

Pozdravljeni!

Hvala za zanimivi vprašanji.
Če ste prešli na tiskane črke, ker ste bili znani kot oseba, ki ne piše lepo, ste izrazili uvideven odnos do bralca. Želeli ste, da vas razume in se ne trudi s prebiranjem morda manj čitljive pisave. Sicer pa imamo grafologi pri analizi pisave radi večje ali manjše odstopanje od šolske pisave, saj kaže na izvirnost pisca, na njegovo drugačnost oz. individualnost.

Tiskano pisavo se analizira na enak način kot pisano; tu z robovi, velikost pisave, cone, razmiki med vrsticami, besedami in črkami, naklon, velike začetnice, ipd. Manjkajo le povezave med črkami. Res je, da pisana pisava pove o piscu več kot tiskana, a če pisec vselej tiska, je primerno, da tiska tudi za potrebe analize njegove pisave.Vedno pa piscu predlagamo, da napiše en odstavek tudi s pisanimi črkami.

Da, možno je analizirati tudi pisavo pisano v cirilici. Tu pride do izraza nemška metoda, znana kot holistična ali gestalt grafološka metoda. Bistvo metode je, da gleda na pisavo kot bi bila slika, tj. celovito. Prednost daje celoti pred posameznimi deli. Pisavo se analizira v smislu prostorske organiziranosti besedila, gibanja in oblike. Slika prostora pove, kako pisec vidi svet okrog sebe, slike gibanja pove, kako pisec deluje v svetu, slike oblike pa pove, kako pisec vidi sebe. V gestalt grafologiji je torej rokopis sestavljen iz treh velikih slik, od katerih ima vsaka odnos do določenega vedenja pisca.

Osebno nimam izkušenj z analizo pisave v cirilici. Moji kolegi v tujini imajo posebne tečaje za gestalt grafološko metodo, npr. Sheila Lowe (sheilalowe.com). Več o tem pa je mogoče prebrati tudi v knjigi Dafne Yalon Graphology Across Cultures, An Universal Approach to Graphic Diversity, ki jo je leta 2003 izdal The British Institute of Graphologists v Veliki Britaniji.

Pozdrav!