Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Partner preveč pije


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Moj partner je leto starejši od mene in skupaj sva dobro leto. Že na začetku zveze je moj partner velikokrat pil, a od vse tiste sveže zaljubljenosti teh stvari sploh ne opaziš in ti niso pomembne. Po pol leta skupnega življenja, pa me to njegovo početje še kako moti. Ko je trezen se super ujameva in se imava odlično, ko pa je pijan, mi postane kar slabo. Postane popolnoma drug človek. Obnaša se kot žival, nespoštljivo do mene in vseh ostalih. Vedno se kregava le še zaradi njegovega pitja alkohola. Včasih je pil nekajkrat na mesec, sedaj pa pride pijan domov že vsak tretji dan, da o vikendih sploh ne govorim, saj ne pomnim vikenda, ko bi bil trezen, poleg vsega pa še vozi pijan in se vsakič bojim, da bo povzročil kakšno nesrečo. Večkrat sem mu že rekla, da ima očitno težavo in naj gre k kakšnemu psihologu, a nikoli noče tega priznati. Mene sploh ne moti, če človek spije pivo ali dve, vse dokler ima stvar mejo. Sama sebe trpinčim, saj ga imam preveč rada, da bi ga zapustila, ampak tako ne bo šlo več naprej. S takim človekom si jaz ne predstavljam prihodnosti in družine, ki bi jo tako rada imela. Prosim vas, da mi svetujete, kaj naj naredim in mi s tem pomagate.

Najlepša hvala!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

dileme, ki ste nam jih zaupali v pismu, so povsem umestne. Opisujete partnerjevo vedenje, ki odraža prekomerno uživanje alkohola in posledice le-tega. Tudi vaša skrb glede skupne prihodnosti je povsem upravičena. Pomagati nekomu, ne da bi ta želel, bil pripravljen sprejeti pomoč, je vnaprej obsojeno na neuspeh. Prav tako je dolgoročno neučinkovita prisila. Pripravljenost posameznika za to, da bi spremenil svoja ravnanja, so odvisna od tega, kako jih zaznava, doživlja. V primeru, ko svoje destruktivno vedenje tudi sam prepoznava kot frustrirajoče, je pripravljen na nove, bolj zadovoljujoče izbire. Povsem mogoče je tudi, da se zaveda neučinkovitosti in škodljivosti svojih sedanjih ravnanj, toda glasno priznanje, da ima težave s prekomernim uživanjem alkohola, bi pomenilo tudi to, da bi moral sprejeti odločitve, ki pa zanj ne bi bile najbolj prijetne, morda bi bile celo boleče ali pa bi od njega zahtevale določen trud. Temu pa se želimo navadno izogniti, vsaj dokler frustracija ni dovolj močna oz. ni dovolj močan motiv za spremembo.

Sprašujete me za nasvet … Svetujem vam iskren pogovor s partnerjem, pri čemer poskusite zavzeti pozicijo iz katere boste izražali skrb, podporo in pripravljenost za sodelovanje pri razreševanju težave s katero se sooča oz. se soočata, in se poskusite izogniti očitanju, grožnjam in drugim pritiskom, pred katerimi bi vaš partner zavzel obrambno pozicijo, ki bi predstavljala umik in nezmožnost za nadaljnje dogovarjanje in delo na razrešitvi težave.

Želim vam vse dobro.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

9. 11. 2014 00:29:32
" S takim človekom si jaz ne predstavljam prihodnosti in družine, ki bi jo tako rada imela. ".

Spoštovana!

Ta odsek iz vašega pisma sem kopirala,da bi ga prebrali večkrat na dan,dokler ne boste imeli tudi sebe toliko radi kot imate partnerja.
Če imate v prvem letu ljubezni že takšne težave in se mu ne zdi vredno saj priznati,da pijanost JE težava..res skoraj vsaka zaradi nekega vzroka,globljega,skritega,ki človeka pripravi do pitja,da zbeži...a sam od sebe ne more zbežati..potem zbežijo v neko odvisnost...žal premnogokrat,potem se vprašam,kaj bo čez leto,dve,deset?
Če sami ne vidite sebe in svojih otrok v nekem domu,kjjer bo vsake tri dni prišel oče pijan domov,potem jo jaz še manj.Če boste ostali,je to vaša odločitev in izbira,vsekakor pa ste svojim otrokom dolžni najti očeta,ki ga bodo spoštovali in ne da se ga bodo bali.
Kakorkoli se boste odločili, je to stvar vas in partnerja,ki še toliko ni zrel,da bi vsaj priznal,da ima resno težavo.
Ko boste dojeli,da si zaslužite,vi in vaši bodoči otrroci,zrelega in odgovornega človeka,boste pa tako odšli iz te skupnosti,kjer ste trije:vi,vaš partner in alkohol.
Saj najbrž veste kaj pravijo za partnerski odnos?
"Dva sta družba,trije so že gužva!"
SREČNO in vse dobro vam in tudi partnerju želim vse dobro v upanju,da bo dojel resnost problematike in prenehal piti .
6. 02. 2015 12:53:30
Mislim,da vaš partner nebo opustil alkohola,če pa bo vredu,drugače pa izbrite drugo pot...bolše prva zamera kot zadnja
veliko sreče