Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bi hipnoza pomagala pri brezvoljnosti?


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam hčerko staro 15 let. Že kar nekaj časa pri njej opažam, da se ji ne ljubi čisto nič. Spala bi od jutra do večera. Gre kar hitro spat, a zjutraj komaj vstane. Ne veseli je nobena stvar, ne zanima je nič, vse slabše si zapomni stvari in veliko pozablja. Zelo rada je, ampak ni debela, ni pa ravno suha, zato ima slabo samopodobo. Govorim in spodbujam jo, da se naj malo več giblje, ampak je brez volje. Mogoče je kaj povezano z hormoni, ali pa je navadna lenoba. Da bi izključila slednje, me zanima, če bi ji hipnoza lahko pomagala?
Če smem, bi vas vprašala tudi za očeta. Pred dvema letoma je bil operiran zaradi tumorja na možganih. Ker je bil pred operacijo zelo aktiven, je za nas pravi šok, ker samo sedi in samo nekaj razmišlja, skoraj nič ne govori in veliko pozablja. Kaj bi pri njem prišla v poštev hipnoza in na kakšen način?

Hvala in lep pozdav!

Odgovor:

Spoštovani,

Če je sprememba glede na preteklost izrazita, je najprej potrebno izključiti kakšno telesno motnjo, hormonsko, kot pravilno ugotavljate. Po drugi strani pa so hormonski viharji s svojimi psihosocialnimi manifestacijami značilni in normalni za ta leta. Odgovor zato ni enostaven. Lahko je tudi na življenjski poti, ki ji ne odgovarja oz. ni njena izbira, kar ima lahko za posledico brezvoljnost. Depresija verjetno ni, saj, če prav razumem, dobro spi, je pa treba to vzeti kot možnost. V kolikor s tem stanjem tudi sama ni zadovoljna in je motivirana za osebnostni premik, sem se z njo pripravljen pogovoriti.

Glede očeta je verjetno, da je sprememba vedenja posledica posega na možganih. Hipnoza lahko pomaga; še bolj pa lahko pomaga svojcem, da določena življenjska dejstva lažje sprejmejo.

Srečno!
dr. Roman Paškulin, dr. med.

Aktiven

dr. Roman Paškulin, dr. med.

Depresija Zasvojenost z alkoholom, drogami in tabletami Osebnostna rast

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal