Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Bi hipnoza pomagala pri brezvoljnosti?


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam hčerko staro 15 let. Že kar nekaj časa pri njej opažam, da se ji ne ljubi čisto nič. Spala bi od jutra do večera. Gre kar hitro spat, a zjutraj komaj vstane. Ne veseli je nobena stvar, ne zanima je nič, vse slabše si zapomni stvari in veliko pozablja. Zelo rada je, ampak ni debela, ni pa ravno suha, zato ima slabo samopodobo. Govorim in spodbujam jo, da se naj malo več giblje, ampak je brez volje. Mogoče je kaj povezano z hormoni, ali pa je navadna lenoba. Da bi izključila slednje, me zanima, če bi ji hipnoza lahko pomagala?
Če smem, bi vas vprašala tudi za očeta. Pred dvema letoma je bil operiran zaradi tumorja na možganih. Ker je bil pred operacijo zelo aktiven, je za nas pravi šok, ker samo sedi in samo nekaj razmišlja, skoraj nič ne govori in veliko pozablja. Kaj bi pri njem prišla v poštev hipnoza in na kakšen način?

Hvala in lep pozdav!

Odgovor:

Spoštovani,

Če je sprememba glede na preteklost izrazita, je najprej potrebno izključiti kakšno telesno motnjo, hormonsko, kot pravilno ugotavljate. Po drugi strani pa so hormonski viharji s svojimi psihosocialnimi manifestacijami značilni in normalni za ta leta. Odgovor zato ni enostaven. Lahko je tudi na življenjski poti, ki ji ne odgovarja oz. ni njena izbira, kar ima lahko za posledico brezvoljnost. Depresija verjetno ni, saj, če prav razumem, dobro spi, je pa treba to vzeti kot možnost. V kolikor s tem stanjem tudi sama ni zadovoljna in je motivirana za osebnostni premik, sem se z njo pripravljen pogovoriti.

Glede očeta je verjetno, da je sprememba vedenja posledica posega na možganih. Hipnoza lahko pomaga; še bolj pa lahko pomaga svojcem, da določena življenjska dejstva lažje sprejmejo.

Srečno!
dr. Roman Paškulin, dr. med.

Aktiven

dr. Roman Paškulin, dr. med.

Depresija Zasvojenost z alkoholom, drogami in tabletami Osebnostna rast

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

18. 07. 2017 13:13:46
Spoštovani,

zanima me v kolikšni meri je smiselna oziroma bi pomagala Vaša metoda pri moji avtoimuni bolezni - bazedovki. Trenutno imam diagnozo postavljeno od aprila letos. Po začetku jemanja Athyrazola sem se prvič po mnogih letih zopet počutila kot "človek". To evtirotično stanje pa je bilo na žalost kratkega veka, saj sem zadnje čase s hormonom T4 le rahlo pod mejo, počutje pa je katastrofalno. Tirologinja priporoča, da se terapija Athyrazola ne zmanjšuje do pregleda v avgustu (1 tbl dnevno), sama pa ne vem več kaj narediti saj sem apatična, utrujena, se redim, ponovno so se pojavile bolečine v mišicah po telesu in palpitacije. Najbolj me boli dejstvo, da se ne morem v celoti posvetiti svojima hčerama in možu, ki na mnoge izlete sedaj odhajata sami z atijem, ker nisem zmožna daljše hoje ali daljše odsotnosti od doma.

Zahvaljujem se Vam za odgovor.

Lep pozdrav
19. 07. 2017 09:55:06
Josy pozdravljeni,

predlagamo, da to vprašanje pošljete Vivinemu strokovnjaku dr.sci. Romanu Paškulinu, dr. med.:

http://www.viva.si/Strokovnjaki/Podrobnosti/8161/Roman-Pa%C5%A1kulin

Njegov odgovor boste prejela v "Moj nabiralnik" v vašem osebnem profilu.

Lep pozdrav!