Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prekomerno izpadanje las


Vprašanje:

Pozdravljeni!

V puberteti, nekje pri 13-ih letih, so mi lasje začeli izpadat in se tanjšat. Niso mi izpadali v šopih, ampak postopoma kot vsakemu, le da meni očitno niso zrasli nazaj, ker sem sedaj skoraj plešasta. Najredkejši so na vrhu glave. Prav tako imam zelo občutljivo kožo na dotik. Pri česanju morem zelo paziti. V dermatološki ambulanti so mi takrat rekli, da to ni nič, da je normalno, če nam izpade 100 las na dan. Sedaj sem stara 45 let. V privat amulanti so mi dali neke injekcije, mislim da hormonske, ampak terapije nisem dokončala zaradi nosečnosti in finančne stiske. Ali z napotnico ni mogoče dobit takšne terapije? Vsaki dan bolj sem ob živce, ko se pogledam v ogledalo ali pa, ko vidim poglede mimoidočih in komentarje:kje imaš pa lase? Zanima me, ali je kakšno zdravilo. Poskusila sem tudi Fitoval in vse mogoče losjone, ki obljubljajo pričesko "kot se šika", ampak zaman. Kaj je trichoscan ? Prosim, kaj naj še storim? Ali ste vi imeli kakšno pacientko in, če je bilo kaj uspeha, ali se moram sprijazniti, da bom brez las. Že moškim ni prijetno, da o ženskah sploh ne govorim, če si lahko kdo to predstavlja. Najlepša hvala za vaš morebiten odgovor in dragocen čas.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni.

Za vse velja, da je v mejah normale in da ne gre za bolezen, ko nam izpade okoli 120 las dnevno. Celo življenje lasni mešički propadajo in nastajajo novi. Če bi pri vas šlo za bolezen, bi se ta pokazala v teh 32-ih letih kolikor proces traja. Žal je tako, da je to ali je las več ali manj, genetsko pogojeno in se tega še ne da spreminjati. Trichoscan je izraz za posnetek povečane površine kože z lasmiali lasu samega. Gre za "fancy" sliko na podlagi katere kozmetične hiše prodajajo vrsto proizvodov , ki naj bi pomagali pri posamezniku. Kozmetični proizvodi niso zdravila in zaradi tega je pri njih nemogoče pričakovati večjega učinka kot le vzdrževanje obstoječega stanja. Zdravljenje v rokah dermatologa z injekcijami pa ZZZS ne plača, tako da je to vedno samoplačniško. Tudi za zdravilni losion z vsebnostjo minoksidila je potreben bel recept, kar pomeni, da ga je potrebno po predpisu dermatologa plačati in je učinek viden po nekaj mesecih uporabe, uporabljati pa ga je potrebno leta dolgo.

Veliko je žensk, ki imajo podobne težave kot vi in se na različne načine spopadajo s težavo. Razumem vašo stisko in občutek, da vas vsi gledajo v lasišče. Poudarjam, da gre za vaš občutek, če boste poudarila in se zavedala vaše pozitivne strani telesa, bodo vsi videli tisto. Nekatere se odločijo za nakup lasulje in se potem počutijo bolje.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.