Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zmanjkuje mi moči pri kolesarskih treningih


Vprašanje:

Pozdravljeni,

rekreativno se ukvarjam s cestnim kolesarstvom. Treniram 4 do 5 x tedensko po 2 do 3 ure na trening, plus še kakšna dirka ali maraton čez vikend. Že dlje časa opažam, da nekje pri četrtem, včasih pa že pri tretjem treningu ne morem "pritisnit" kot bi si želel, kljub veliki želji in motivaciji. Predvidevam, da bi razlog lahko bil v hrani. Trenutno jem zajtrk, malico/kosilo v službi, kakšen prigrizek pred treningom ter za večerjo zelenjavo, jajca ali meso.

Prosim za vaše mnenje in konkretno rešitev.

Odgovor:

Pozdravljeni,

opažam, da se veliko vzdržljivostnih športnikov sooča z omenjeno težavo, "glava bi, noge pa ne dajo". Kot ste že sami ugotovili, je v veliki večini razlog (ne)prehrnjevanje. Zanimivo je, da ko v avtomobilu zasveti lučka za gorivo brez odlašanja zavijemo na bencinsko črpalko, saj avto brez goriva ne gre, od organizma pa pričakujemo ravno to.

Hrana, ki ste jo napisali, komaj pokrije vaše dnevne potrebe telesa po energiji in makronutrientih v mirovanju, med tem ko z omenjeno količino vadbe v telesu ustvarjate velik energijski deficit (primankljaj) in dolgoročno izčrpavate organizem.

Razlaga: med vadbo izčrpate mišični glikogen, ki je osnovna "hrana" za mišice med aktivnostjo. Zaradi slabega in napačnega vnosa hranil po treningu, se glikogenske zaloge ne napolnejo, kar iz treninga v trening pride bolj do izraza - ali po domače, vaš rezervoar je prazen . Takoj po aktivnosti je faza, ko se glikogenske zaloge veliko hitreje polnejo, zato je takrat nujno zaužiti ogljikove hidrate in beljakovine v približnem razmerju 4:1, 3:1.

V tovrstnih primerih se je kot odlična rešitev/dodatek pokazala mešanica beljakovin in ogljikovih hidratov Exum mass od Nanoxa.

V praksi: nujno dodajte še 2-3 obroke. V času pred in takoj po treningu (nujno, takoj po in ne po toširanju, prihodu domov ... ), imejte obrok z omenjenim razmerjem beljakovin in ogljikovih hidratov, kar je najlažje doseči s športno prehranskimi dodatki. Približno 1 uro po aktivnosti sledi "navaden" obrok, kot ste ga imeli do sedaj, le da dodate še ogljikove hidrate (riž, testenine).
Pred spanjem pa zaužijte 150-200 g skute. Tudi med samim treningom imejte s seboj prigrizke - kar vam paše in odgovarja, lahko tudi sendvič.

Poskusite se napisanega držati vsaj en teden in takoj boste opazili občutno razliko. Predvsem pa imejte v mislih, da se priprava na naslednji trening prične takoj po koncu prvega in ne šele takrat, ko vzamete kolo iz garaže.

Lep pozdrav!