Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Luščenje kože, seboroični dermatitis?


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Že približno 5 let se mi po obrazu in lasišču pojavlja luščenje kože. Bolezen pride nenapovedano, čez noč. Naj bi bil seboroični dermatitis. Mazal sem se najprej z Alfodermom - ni bilo dobro. Sedaj imam Elocom kremo, ki je nekaj boljša. Zanima me, ali je kaj novega odkrito v zvezi z to boleznijo (vzroki). In če obstaja kakšna novejša krema, ki se je izkazala za uspešnejšo. Verjamem, da vzrok izvira iz notranjosti (jetra?), razmišljam pa, da je vzrok "psihične " narave. Imam 56 let.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni.

Najverjetneje gre res za seboroični dermatitis. Kot pri vseh multifaktorienih boleznih - pomeni , da vzrok za nastane ni en sam in je zaradi tega tudi ozdravitev otežkočena. Kot ste sami ugotovili, je psihično stanje eden od pomembnih faktorjev pri sprožitvi samega vnetja kože in se zato stanje lahko izboljša s sprostitvijo stresa in psihične napetosti.
Zdrava koža je naš ščit pred zunanjim okoljem in je sposobna preprečiti vremenskim vplivom in mikroorganizmom , da bi jo poškodovali. Pri seboroičnem dermatitisu pa je izločanje sebuma - zaščitnega loja večje in spremenjene kvalitete zaradi vpliva npr. stresnih hormonov ,hrane in zatem nekaterih zdravil, drugih bolezni in pride do vnetja kože, ki se kaže kot rdečina, površina se suho lušči, mestoma lahko rumenkasto. Ker laiku deluje površina kože suha, je običajna napaka nega z mastnim mazilom ali z olji. To naredi še ugodnejše stanje za nadaljevanje vnetja. Potrebno je kožo nežno očistiti z pH 5,5 preparati, nato pa glede na klinično stanje uporabljati primerne antimikotične, antibiotične kreme in le pod dermatološkim nadzorom hormonske kot sta Elocom in Afloderm. Te hormonske kreme namreč pomirijo vnetno reakcijo kožnih celic, a ne odpravijo prekomernega razvoja mikroorganizmov po površini, ki so tu običajno.
Kot pri vsaki kronični bolezni je pomembno dobro samoopazovanje in ob ugotovitvi vsakega sprožilnega faktorja poslabšanja izločitev tega iz svoje bližine. Za izboljšanje stanja lahko poizkusite z Oronazol šamponom - 3x tedensko s tem, da ga je potrebno pustiti učinkovati 5 min pred izpiranjem z lasišča in Oronazol kremo 2x dnevno na obraz. Oboje dobite v vsaki lekarni, uporabljajte pa ju mesec ali dva.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.