Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bruksizem in obraba zobne sklenine


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni,

meni se obrablja zobna sklenina. Na nekaterih zobeh so že vidne majhne luknjice. Za čiščenje uporabljam električno zobno ščetko. Kaj mi svetujete, da se mi v prihodnje to ne bi več dogajalo?

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani!

Obraba zobne sklenine do te mere kot jo opisujete vi, je ponavadi posledica bruksizma. Če bi bil vzrok za poškodbe sklenine slabša mineralizacija zobne sklenine, bi vas na to gotovo že prej opozoril vaš zobozdravnik.
Bruksizem lahko laično opišemo kot "škripanje z zobmi" in se pretežno dogaja ponoči, ko se tega ne zavedamo. Ker so sčasoma poškodbe na zobeh lahko že precej opazne in povzročajo težave, v smislu občutljivosti zob na temperaturne in kemične dražljaje, bruksisti pa pogosteje tožijo tudi o glavobolih, bolečinah v čeljustnem sklepu in motnjah spanja, je seveda potrebno ukrepati. Najbolje je, če lahko bruksizem odpravimo, vendar običajno traja kar nekaj časa, preden smo, če sploh, pri tem uspešni. Nujno potrebujemo pomoč strokovnjaka, zato vsekakor priporočam pregled pri zobozdravniku in vašem splošnem zdravniku, da ugotovita vzrok tega početja. Slaba drža telesa, problemi z vratno hrbtenico, stres, nepravilen griz, neustrezni protetični nadomestki v ustih, je le nekaj vzrokov, ki bi lahko povzročali škripanje z zobmi. Medtem pa priporočam, da zobe zaščitite s posebno opornico. To vam na podlagi odtisa vaših zob izdela vaš zobozdravnik, lahko vas pa tudi napoti k specialistu ortodontu ali protetiku, ki imata za to ustrezno znanje. Opornica je narejena iz posebne plastične mase, ki je mehkejša kot sklenina, zato se ta ne obrablja več. Nosi se pretežno ponoči in je potem, ko se navadite nanjo, popolnoma nemoteča.

Lepo pozdravljeni!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal