Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mama ima težave s hrano


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Pišem vam, ker želim pomagati svoji mami. Stanje je sledeče: hrano, ki jo zaužije, si mora vedno pripraviti sama. Ne upa pa zaužiti tiste, ki jo pripravi kdo drug. Pa tudi tisto, ki si jo sama pripravi, težko zaužije, ponavadi takrat, ko je pod stresom zaradi službe. Zaradi tega je zelo suha. Zelo neprijetno je takrat, ko smo na kakšnem dogodku, kjer imamo skupno kosilo. Takrat zaužije mogoče dva grižljaja, ostalo pa skrije v robec, ali pa da na očetov krožnik. Tako nihče ne ve, da ima probleme, saj to zelo dobro skriva. Vsi jo poznajo kot veselo in prijazno žensko, kar tudi je, dokler ne pride na vrsto hrana. Takrat lahko postane jezna. Takrat se čisto spremeni. Razmere doma so drugače super, vsi (oče, mama, sestra in jaz) se odlično razumemo. Največji problem pa je, da problemov noče zaupati nikomur, razen nam, svoji družini. Pravi, da se bo ozdravila sama, če ji bomo pomagali. K zdravniku, pravi, da ne bo šla pod nobenim pogojem. Pomagamo ji po najboljših močeh, že nekaj let, vendar se stanje ne spreminja. Probleme je dobila, ko sem bil še majhen,tako da ne vem, kaj je vzrok temu. Celo življenje smo prilagodili njej. V kuhinjo ne sme nihče drug, samo ona, niti posode ne sme oprati nihče drug. Pravi, da ima svoje standarde in da nas bo v kuhinjo pustila, ko jih bomo upoštevali. Pravimo, da bomo, vendar še vedno ne zaupa. Obenem pa si s tem močno otežuje življenje. Narediti želimo res vse, da bi ji pomagali. Ugotovil sem tudi, da se podobne stvari, sicer v blažji obliki, začnejo dogajati tudi meni. Je to mogoče dedno? Jaz lahko jem doma, s prijatelji in z ljudmi, ki so mi pri srcu. Ko pa moram jesti v službi, kjer sodelavcev ne maram preveč, pa zelo težko kaj pojem. Tudi, ko sem vznemirjen, pozitivno ali negativno, ne morem jesti. Kaj naj naredimo glede mame in kaj naj naredim sam?

Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem. 

Odgovor:

Spoštovani!

Žal vam ne bom znala ponuditi navodila kako težave reševati oz. pomagati mami. Mama potrebuje strokovno pomoč. V ozadju maminih težav je verjetno kakšna travmatična izkušnja iz obdobja odraščanja z bližnjimi (negujočimi osebami-starši, starimi starši, vzgojitelji ... ), ki je globoko usidrana v njej. Če bi se mama odločila terapevtsko delati na sebi, bi to pomenilo, da bi se morala dotakniti morda zelo bolečih čustev, ki so se porodile v travmatičnih izkušnjah (ni nujno, da je to na videz kakšna huda travma-praviloma je v ozadju kronična travmatizacija z mikrotravmami-kumulativni efekt mikrotravm, ki izhajajo iz načina navezovanja na zgodnje negujoče osebe). Ker se boji stika s temi bolečimi občutki, mama odklanja strokovno pomoč (psihoterapevtsko pomoč). Brez nje, žal bolečo izkušnjo, ki je v ozadju njenih težav, ni možno razrešiti. Ta ostaja potlačena v podzavest, vendar "živa" ter posledično vpliva na mamino čustvovanje, doživljanje in ravnanje. Domači ji lahko ponudite le razumevanje - to ji bo olajšalo življenje z opisano težavo, vendar do razrešitve težav na ta način ne bo prišlo. Za trajno izboljšanje bi mama potrebovala poglobljeno (razvojno-analitično psihoterapijo), več let trajajočo psihoterapevtsko obravnavo pri izkušenem psihoterapevtu.
Kar se tiče vaših težav bi lahko rekla le to, da je ozadju teh verjetno več dejavnikov - dedna zasnova (vendar le v smislu večje občutljivosti), čustveni razlogi, ki izhajajo iz izkušenj z bližnjimi-strahovi, slaba samopodoba, manjše zaupanje vase, zavore ..., ter domač vzorec, ki pa se v nas lahko usidra z nezavednim posnemanjem družinskega člana, ki na opisan način rešuje svoje stiske. Svetujem vam, da poiščete psihoterapevtsko pomoč.

Lep pozdrav!
 Biserka Ilin, dr. med

Neaktiven

Biserka Ilin, dr. med

Depresija Vzgoja otrok

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.