Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prenajedanje


Vprašanje:

Pozdravljeni,
zapadla sem v prenajedanje, ki se ga že dolgo poskušam rešiti, vendar precej neuspešno. Pri tem me precej zavirajo tudi kilogrami, ki sem jih nabrala, saj je zaradi njih moja samopodoba precej upadla. Že prej sem se bojevala z anoreksijo, iz nje pa zaradi pritiskov družine in okolice, ki so mi priskutili hrano, zapadla v nasprotno trdovratno obliko, zaradi katere se precej gnusim sama sebi. Kot sem že rekla, se že precej časa bojujem s tem, poskušam poslušati samo sebe, a vedno znova zapadem v isti ritem, ki mi energijo. Sama sem se sicer že precej naučila neperfekcionističnega mišljenja in poskušam biti čim manj stroga do sebe (kar je seveda najtežje pri hrani), vendar pa me pri tem precej ovira družina, ki na tihem še vedno pričakuje enake rezultate, kot sem jih imela prej. Take stvari poskušam spregledati, poskušam redno gibati (pri čemer me ovira prenajedanje), storiti vse, da bi bil moj dan najboljši. Kadar mi uspe in imam prelep dan z urejeno prehrano, sem presrečna in polna načrtov za naprej, pri čemer me mama zelo uničuje, ko začne ponujati sladkarije itd., kar me zelo prizadene, saj dobro ve, kaj se dogaja z menoj. Po drugi strani pa me ima za sramoto, kadar vidi, da sem se prenajedala, jezna je name in me skorajda zmerja, kot da ne ve, da se že tako ali tako počutim kot kakšen izmeček. O vsem tem mi je res težko govoriti in poskušam razrešiti stvari, a je težko, ko še vsi pričakujejo od tebe, da boš normalno jedel, čeprav vedo za tvoje težave. Ta stalen pritisk me še posebej sesuje med vikendom, ko že od jutra vlada strah, potem pa s kosilom velikokrat uničim celoten dan. Groza me je tega, a ne znam razrešiti. Počutim se res sramota za družino. Zato se še toliko bolj bojim prihajajočih trimesečnih počitnic, za katere se bojim, da bodo živ obup. Že nekaj časa premišljujem, da bi našla rešitev in odšla malo od doma, da bi sama rešila težavo brez še večjih pritiskov. Ne vem več, kaj še lahko storim. Trudim se in se ne stradam, ker vem, da to še pogosteje povzroča prenajedanje. Kadar imam zdrave dneve, tudi skrbim za pestro in zdravo prehrano, saj želim ozdraveti. Moje prenajedanje je le odraz strahu in načina s spopadanjem s težavami, ki bi se ga res rada odrešila, a mi ne uspeva. Zato bi rada prosila za vaše mnenje ali nasvet, kaj lahko storim.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in za razumevanje.

Odgovor:

Pozdravljeni!

Očitno se znaki motenj hranjenja vrstijo že kar precej časa, najprej anoreksija, nato kompulzivno prenajedanje. Zunanji simptomi so povsem nasprotujoči, vzroki/ozadje pa je enako! Motenj hranjenja se ne da zdraviti le na nivoju simptoma, saj potem oseba le prehaja iz ene skupine znakov v drugo. Potrebno je poiskati vzroke, ki so do motnje hranjenja pripeljali, jih v terapiji predelati v tem smislu, da ni več tako močnega negativnega čustvenega odziva in posledično se pričnejo manjšati tudi simptomi oz. jih je vedno lažje obvladovati. Proces zdravljenja je dolgotrajen, a večinoma uspešen, seveda pa si mora obolela oseba ozdravljenja želeti, biti motivirana zanj (kar pomeni sprejeti določene spremembe v življenju).

Torej, predlagam, da se obrnete na katerega koli ambulantnega terapevta (psiholog, psihiater, ambulante, nevladne organizacije: npr. Muza in Ženska svetovalnica). V kolikor se stanje ne bo izboljšalo tekom ambulantne obravnave pa svetujem, da se prijavite na čakalno listo Enote za motnje hranjenja. To je psihoterapevtsko bolnišnično zdravljenje. Vse potrebne informacije glede slednjega lahko dobite pri ga. Leonidi Cvirn, 01 5874 955. Želim vam veliko volje in vztrajnosti in prepričana sem, da se boste pozdravili! Prvi korak ste že naredili!

Prisrčen pozdrav in vse dobro!


asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal