Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Akne


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Star sem 15 let in me zanima zakaj se mi še vedno delajo mozolji, čeprav se zdravo prehranjujem (zelo redko imam v prehrani fast food in sladkarije, sokove pa ne pijem) ter 5× tedensko telovadim? Vsako jutro in večer uporabljam čistilni gel, potem pa si dam na obraz kremo ali pa olje čajevca. Dvakrat tedensko pa dam na kožo masko za mozolje, enkrat tedensko si pa naredim piling. Zanima me, če bi mi vitamini za kožo in lase kaj bolje pomagali?  Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

akne večinoma povezujemo z mladostniki. Kar 80 do 90% populacije v starostnem obdobju od 12 do 24 let ima težave s kožo. V mladosti so akne bolj izražene in v težji obliki pri fantih kot pri dekletih, kar je najverjetneje povezano s količino androgenih hormonov in zaradi skupnega vpliva loja in bakterij na koži, saj med puberteto postanejo lojnice bolj dejavne in izločajo več loja.

Mozolji so v vašem obdobju starosti nekaj povsem običajnega. Pomembno je ugotoviti, kako močno so izraženi. V kolikor gre za povečano mastnost kože in pretežno blage akne, lahko izboljšanje kože dosežete že z uporabo nekomedogenih kozmetičnih izdelkov. Če pa gre za hudo obliko aken (večje, vnete in gnojne), se je potrebno posvetovati s svojim zdravnikom o ustreznem zdravljenju.

Izboljšanje stanja kože se ne more spremeniti čez noč, zato morate biti potrpežljivi in vztrajni, uspeh se bo pokazal šele čez nekaj časa.

Akne nastanejo v mešičkih oziroma porah. V porah so žleze lojnice, ki izločajo loj, da se površina kože naolji. Večinoma lojnice izločajo natanko toliko loja, kolikor je potrebno. Med puberteto pa hormoni spodbujajo delovanje lojnic, da izločijo več loja, in zaradi tega se pore rade zamašijo. Bakterije, ki so na površini kože, ostanejo ujete v zamašenih porah in se začno v njih množiti. Območje okrog pore pordeči in oteče. To je začetek nastanka aken. Če pora ostane zaprta in nabrekne nad kožo, nastane bel mozoljček. Če pa je zamašena, površina nad njo potemni in nastane črn ogrc.

Med ključne vzroke za nastanek aken spadajo predvsem povečano nastajanje loja v žlezah lojnicah, čezmerno razmnoževanje bakterij in vnetje. Za pojav in razvoj aken je zelo pomembno tudi hormonsko neravnovesje. Androgeni hormoni stimulirajo produkcijo loja, kar povzroča mašenje por in posledično nastajanje aken. Ker je nivo androgenih hormonov pri fantih v puberteti višji, je tudi resnost in pojavnost aken pri fantih večja kot pri dekletih. Velik vpliv na nastanek aken ima tudi dednost, saj v kolikor sta imela akne oba starša, obstaja velika verjetnost, da jih bo imel tudi otrok. Tudi drugi dejavniki prispevajo k nastanku aken. Najpogostejši so posledica hormonskih motenj (puberteta, predmenstrualni sindrom, nosečnost,…), kot tudi stres in preobremenjenost.

Akne nastanejo na mestih, kjer so lojnice najštevilčnejše: na T-predelu obraza (čelo, nos in brada), na hrbtu, prsih in na ramenu.

Večina študij navaja, da prehranjevanje nima vpliva na nastajanje aken. Kot zelo pomemben dejavnik pri nastajanju aken so v študijah navedli le hiperinzulinemijo, ki je lahko posledica uživanje hrane bogate z enostavnimi sladkorji (glukoza, maltoza, laktoza, saharoza, fruktoza) in uživanje hrane bogate z maščobami.

Pri nastajanju aken lahko upoštevamo nekatera priporočila, katere sestavine hrane so tiste, ki ne pripomorejo k razvoju aken oziroma so za zdravje kože pomembne z upoštevanjem odobrenih zdravstvenih trditev:
  • vitamin A, ki se nahaja v ribjem olju, jetrih,…prispeva k ohranjanju zdrave kože. Nosečnice ne smejo jemati prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin A. Pomembno je, da se nosečnica predhodno posvetuje s svojim zdravnikom ali s farmacevto,
  • niacin, ki se nahaja v jetrih, perutnini, govedini, rdečih ribah (losos, tuna), kvasu, stročnicah in oreščkih,… prispeva k ohranjanju zdrave kože,
  • cink, najboljši vir so lupinarji (školjke, polži, raki), rdeče meso, tunina, sir in rastlinska hrana (soja, otrobi in neoluščen riž),…prispeva k ohranjanju zdrave kože,
  • in esencialne maščobne kisline, zlasti linolenska.

Pomembno je tudi, da pijete dovolj vode, nesladkanih in negaziranih pijač. Brez dobre hidracije organizem ne more uspešno odstranjevati nastalih toksinov.

Zdravljenje aken je zasnovano glede na število prisotnih aken in glede na njihovo resnost. Najpogosteje zasledimo razvrstitev na tri kategorije, ki jo je leta 1990 predlagala ameriška zveza dermatologov:

Blage akne: prevladujejo odprti in zaprti komedoni. Zanje so značilni z lojem napolnjeni lasni mešički, ki lahko na vrhu počrnijo. Ob blažjem pritisku lahko iztisnete belkast loj. Blage akne se pojavijo običajno na nosu, čelu in bradi.
Srednje huda oblika aken: bolniki imajo veliko papul in pustul (če pride do vnetja foliklov in okolice, nastanejo rdečkaste vzbrsti, tako imenovane papule. Te papule se zagnojijo in nastanejo gnojni mehurčki – pustule). Ta oblika aken se pojavlja običajno na obrazu, dekolteju, vratu in hrbtu.
Huda oblika aken: bolniki imajo številne papule in pustule ter mnoge nodule (nastanejo, če pride do vnetnih procesov še v globljih plasteh kože). Spremembe zajemajo obsežna območja in se med seboj združujejo.

V primeru prisotnosti nevnetnih aken je dovolj, da kožo le ustrezno negujete s primernimi kozmetičnimi sredstvi. Ker gre za zelo občutljivo kožo, lahko kakršnakoli nepravilna nega stanje le še poslabša.

Osnovne smernice za nego so:
  • Izogibajte se stiskanju in praskanju aken, ker to lahko povzroči vnetje (saj nečistočo le stisnete globoko v kožo, s tem povzročite še večje vnetje in posledično brazgotine).
  • Kožo dva do trikrat dnevno nežno umijte z blagim milom in nežno posušite z mehko brisačo, ker lahko drgnjenje kožo dodatno draži. Z umivanjem odstranjujete sebum in temeljito očistite kožo. Pri tem je najboljša izbira čistilno sredstvo, ki ne vsebuje mila in ima nevtralen pH, tako da ne draži kože in ne poslabša aken. Pogosto umivanje prizadetih predelov na akne vpliva le malo, saj le izboljša videz mastne kože. Pred britjem dlake zmehčajte z milom oziroma peno za britje in toplo vodo. Čistilna sredstva običajno izsušijo kožo, zato je obvezna še uporaba tonika, ki koži vrne tonus in vlago ter uravnava pH. Če koža nima dovolj vlage, jo poskuša nadomestiti z večjim izločanjem sebuma in potem imate začaran krog. Tonik naj bo brez alkohola, saj alkohol kožo izsuši in draži.
  • Uporabljati morate »nekomedogena« kozmetična sredstva (to pomeni, da ne povzročajo aken). Po ustreznem čiščenju aknaste kože v tanki plasti nanesite ustrezno negovalno kremo, gel ali losjon. Danes se veliko uporabljajo zlasti hidrofilni geli, v katere so vključene spojine z blagim antimikrobnim, protivnetnim delovanjem, vitamini A, C, E, provitamin B5,…
  • Izdelke za akne uporabljajte pravilno, dovolj dolgo in redno - vsak dan.
  • Uporaba izdelkov za zaščito pred soncem lahko poslabša stanje aken, saj ti izdelki zamašijo pore. Izberite nekomedogene izdelke, ki ne mašijo kožnih por in so posebej namenjeni koži, nagnjeni k pojavu aken.

Svetujem Vam uporabo izdelkov preverjenih proizvajalcev kozmetike, ki se jo kupi le v lekarnah. Prav tako priporočam zmerno uporabo kozmetičnih proizvodov, saj naša koža potrebuje določeno količino loja, ki preprečuje njeno izsušitev.

Spremembe na koži lahko omilite ali celo odpravite tudi z uravnoteženo prehrano (hrana bogata s sadjem, zelenjavo, ribami, oreščki in polnozrnatimi izdelki), zadostnim počitkom in gibanjem na svežem zraku.

Ko samo čiščenje ne zadostuje, lahko uporabite še prehranska dopolnila. Ta običajno delujejo tako, da od znotraj pospešijo čiščenje kože in zmanjšujejo zamašitev por. Običajno se stanje kože za krajši čas nekoliko poslabša, a se kasneje izboljša. Svetuje se jemanje vsaj tri mesece. Svetujem Vam uživanje cinka, vitamine B in C ter omega 3 maščobne kisline.

Kot profesionalni uporabnik P3 Professional baze imam dostop do razširjenih profilov prehranskih dopolnil, iz katerih lahko upoštevam še različne certifikate kakovosti na primer. Zato Vam za Vaše težave glede na podane informacije svetujem jemanje naslednjega prehranskega dopolnila, ki naj bo dopolnilo k Vaši vsakodnevni prehrani:
priporočam prehransko dopolnilo Terra lepotni kompleks, ki ne vsebuje pomožnih snovi, polnil in veziv. Vsebuje le polnovredna, nepotvorjena, s fitonutrienti bogata živila in rastlinske dodatke; mnogi med njimi so še sveže sušeni z zamrzovanjem (s tem je dosežena večja obstojnost in absorbcija). Dnevno se priporoča 1 do 2 kapsuli, pri obroku. Jemanje se priporoča vsaj 3 mesece.

Z zdravim načinom življenja, s primerno nego in vztrajnostjo se bo stanje kože postopoma izboljševalo, in z njo tudi Vaša samozavest.

Da bi Vam ustrezno svetovala pri izbiri prehranskega dopolnila in kozmetike, Vas vabim, da se oglasite v naši lekarni Nove Poljane, kjer Vam bom strokovno svetovala po natančnejšem pogovoru. Smiselno bi bilo tudi, da Vam občasno kožo strokovno očistijo v kozmetičnem salonu.

Lep pozdrav!


 Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Aktiven

Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Zelišča in zdravilne rastline Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal