Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izvidi - gre za luskavico?


Vprašanje:

izvidi Pozdravljeni!

Jaz bi pa samo želela, če mi lahko razložite, kaj bi moji izvidi pomenili, ki sem jih dobila iz poliklinike, ker mi ne zna nihče pravilno in po domače razložiti. NOHTI: podnohtje; veruka vulgaris, sega v resekcijski rob. LASIŠČE: ekccezija kože: fokalno je prisotna AKTINIČNA KERATOZA, perifolikularno pa je blag LIMFOCITNI INFILTRAT ( diferencialno diagnostično bi eventuelno prihajal v poštev lichen plahopilaris, vendar so spremembe precej pičle), prisoten pa je tudi PITYROSPORUM OVALE ( med parakeratotičnim slojem mrtvice na površini epidermisa ter deloma v keratinskih čepkih nekoliko razširjen INFUNDIBULARNIH OSTIJ). Poškodovane imam samo nohte in lasišče, po telesu še nisem zaznala sprememb, zelo me zanima, kaj ti izvidi resnično pomenijo, saj se bojim da mi bo šla bolezen hitro naprej, če je ne začnem zdraviti. Zakaj mi vsi dermatologi govorijo, da je to luskavica?

Najlepša hvala za odgovor in lep dan!

Odgovor:

Spoštovani!

Našteli so vam kar precej diagnoz, vendar nobena med njimi ni zelo resna in razloga za skrb.
1. Pod nohtom so vam izrezali navadno virusno bradavico. Ker sega v resekcijski rob, ni izrezana v celoti in obstaja možnost, da se bo sčasoma ponovila. Sprememba je popolnoma nenevarna.
2. Histološki izvid izrezane kože na lasišču govori za aktinično keratozo, ki je začetna okvara kože povzročena s sončnimi žarki. Poleg tega je histolog ob lasnih mešičkih videl blago vnetje, ki vam ga brez kliničnega pregleda težko razložim. To bo najbolje storil vaš dermatolog, ker je treba histološki izvid vedno ocenjevati skupaj s klinično sliko. Histolog je našel tudi glivico Pityrosporum ovale, ki je normalna prebivalka vsake kože, še posebej lasišča in verjetno ne pomeni nič. Možno pa je, da povzroča vnetje lasnih mešičkov. To bo ocenil vaš dermatolog. Izvidi v ničemer ne govorijo za luskavico.

Upam, da sem vam pomagala.

Lep pozdrav!

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.