Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mišična masa


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Star sem 15 let in imam 83 kg ter visok sem 185 cm. Včasih sem imel veliko maščobe in z zdravo prehrano ter kardio vadbo sem se jo znebil. Sedaj pa bi rad pridobil mišično maso, vendar ne vem, koliko kalorij na dan ter koliko gramov proteinov, OH, maščob naj pojem ... Zanima me, če prehranska dopolnila pripomorejo k pridobitvi mišične mase? Če pripomorejo, katera pa so? Kolikokrat na teden moram pa telovaditi? Trenutno si fitnesa ne morem privoščiti in me zanima, če je v redu, če delam vaje z lastno težo in dodam uteži?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljen!

Najprej čestitke za izgubo odvečne maščobe. Ker si še zelo mlad, je pomembno, da postaviš dobre temelje na katerih boš gradil. Vaje z lastno težo so v tem obdobju najboljša izbira! Kasneje boš dodal še drog in ne potrebuješ ničesar drugega, kajti vaje z lastno težo in olimpijskim drogom so veliko boljša izbira kot fitnes trenažerji.
Pri prehrani bodi pozoren, da zaužiješ dovolj beljakovin in sicer med 1,5 - 2 g na kilogram telesne teže, kar pomeni, da moraš zaužiti cca 150 g beljakovi dnevno (100 g piščanca jih ima 21 g). Ogljikove hidrate prilagajaj glede na aktivnost - več jih zaužij v obroku pred in takoj po treningu, dnevno okoli 4 g na kilogram telesne teže.
Nujno ne smeš pozabiti na maščobe, seveda nenasičene, ki so večinoma rastlinskega izvora (lešniki, mandelji, olivno olje) in jih zaužiješ cca 100 g/dan. Ker je vse našteto težko vedno zaužiti z "normalno" hrano, ti priporočam vsaj za po treningu prehranski dodatek, ki vsebuje kombinacija beljakovin in ogljikovih hidratov), tako boš takoj po treningu poskrbel za optimalno regeneracijo.

Pametno in dobro treniraj in nam sporoči napredek!